USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Українці можуть вступити до польського вишу і здобути освіту рідною мовою

У Варшаві не так давно запустили освітній проєкт для дітей біженців
освіта в Польщі

В Україні готують реформу вищої освіти

Джерело: відкриті джерела

Майже пів мільйона українських дітей через повномасштабне вторгнення Росії виїхали до Польщі. У сусідній країні українці також мають можливість навчатися рідною мовою та вчитися у місцевих університетах, пишуть "Факти".

Зокрема, у Варшаві не так давно запустили освітній проєкт для дітей біженців.

"Діти відповідно до програми у столиці Польщі можуть здобувати освіту рідною мовою. У центрі вчиться понад 200 учнів – з 1 до 11 класу. Навчання безоплатне – за кошти фундації "Польський центр міжнародної допомоги". Можуть здобувати освіту рідною мовою у Польщі і українські студенти", - йдеться у повідомленні.

Так, Варшавський університет здійснює набір для абітурієнтів з України. Аби вступити до польського вишу, варто подати результати НМТ та атестат, а також пройти співбесіду. Втрачені документи не стануть перешкодою на шляху.

Відзначимо, після 24 лютого 2022 року українських студентів у виші побільшало втричі. Торік до Варшавського університету вступило 350 українців.

Новини за темою: Освітяни назвали найпопулярніші цьогоріч виші серед українських вступників

Студенти навчаються польською, проте у програмі є предмети про Україну й рідною мовою.

Що відомо про вступну кампанію-2023 в Україні

У 2023 було дві сесії НМТ-2023: основна й додаткова. Основна відбулася протягом 5–23 червня, додаткова - протягом 11–24 липня.

НМТ містив завдання з трьох предметів. Два обов'язкові – українська мова, математика – та один предмет на вибір – історія України, іноземна мова (англійська, німецька, французька або іспанська), біологія, фізика, хімія.

Тести випускники складали в спеціально обладнаних комп'ютерних аудиторіях навчальних закладів – тимчасових екзаменаційних центрах (ТЕЦ). Ці заклади створили як в Україні, так і в деяких країнах за кордоном.

Детальніше про цьогорічну кампанію ми розбиралися в матеріалі.

Новини за темою: В українських вишах запроваджують новий курс задля подолання корупції
Читайте також:
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти? Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти?
Як реформуватимуть вищу освіту в Україні. Розмова із заступником міністра освіти Михайлом Винницьким Як реформуватимуть вищу освіту в Україні. Розмова із заступником міністра освіти Михайлом Винницьким