USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Українським спортсменам заборонили брати участь у змаганнях, де є росіяни та білоруси: Мінмолодьспорту внесло зміну в наказ

Будемо розбиратись, як казав один відомий український футбольний тренер
Збірна України з футболу
Джерело: AP photo

Міністерство молоді та спорту України внесло зміну в наказ, який передбачає заборону збірним України виступати на турнірах, де також присутні атлети з Росії та Білорусі. Відповідна зміна вказана у документі, опублікованому на офіційному сайті відомства.

У новій версії пункту №1 присутня зміна щодо формулювання обмежень для делегацій. Замість "заборони" участі в наказі вказано "не відряджати" збірні на турніри, де присутні спортсмени з Росії та Білорусі.

"З урахуванням постанови Кабінету Міністрів України від 18 квітня 2023 року № 337 "Про внесення змін до пункту 15 Положення про надання на конкурсних засадах спортивній федерації статусу національної та позбавлення такого статусу" департаментам олімпійського спорту, фізичної культури та неолімпійських видів спорту, Українському центру з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю "Інваспорт" не відряджати офіційні делегації спортсменів національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю для участі у міжнародних спортивних змаганнях, якщо у видах змагань з цього виду спорту (номери програми, вправи, групові вправи, екіпажі, естафети тощо) беруть участь спортсмени з Російської Федерації та/або Республіки Білорусь", – йдеться в оновленій версії.

Решта пунктів наказу Мінмолодьспорту залишилися без змін.

Що передувало?

13 квітня на сайті Міністерства молоді та спорту України був опублікований наказ, який обмежує участь у змаганнях представників національних збірних України з олімпійських, неолімпійським та паралімпійських видів спорту. Оригінальна версія наказу налічувала п'ять пунктів.

Через повернення спортсменів з Росії та Білорусі на міжнародні змагання збірна України була змушена пропустити низку стартів у різних видах спорту, серед яких – чемпіонат світу з дзюдо, а також світова першість з тхеквондо. При цьому українські фехтувальники беруть участь на чемпіонаті Європи – у тих видах зброї, у яких не заявлені спортсмени з Росії.

Сцена 1

Кінець березня. Міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов в ефірі телемарафону заявляє, що Україна бойкотуватиме змагання, де будуть представлені російські спортсмени. 

Тоді він сказав, що: 

– Це рішення уряду. 

– Ініціатор – голова НОК і Мінмолодьспорту Вадим Гутцайт (запам'ятайте цей твіт).  

– Рішення поширюється на усі змагання, включно з відбірковими стартами на Олімпіаду-2024. 

"Участь поза межами цих критеріїв може бути підставою для позбавлення федерацій статусу національної", – заявив тоді Немчінов.

Але деталей на той момент не було. 

Сцена 2

Початок квітня. Точніше 4 квітня та ексклюзивний коментар Вадима Гутцайта для "Суспільне. Спорт". Він сказав, що це не те щоб його ініціатива, а так захотіли спортивні федерації (!). Далі пряма мова. 

"Я декілька разів збирав всеукраїнські федерації, президентів, комісію атлетів, яку очолює Георгій Зантарая. Він збирав комісію атлетів, президентів, спортсменів наших відомих, які всі висловили свою думку, що вони не братимуть участь там, де змагатимуться російські та білоруські спортсмени".

При цьому Вадим Гутцайт наголосив, що про бойкот Олімпіади-2024 поки не йдеться.

Деталей щодо рішення не було.

Сцена 3

Пройшло трохи більше ніж тиждень. Одинадцяте квітня. Коментарі заступника міністра молоді та спорту Матвія Бідного для "24 каналу"

Далі найцікавіші тези. 

– Чи є в проєкті постанови (на той момент вона ще не була опублікована, – ред.) згадка про заборону українським спортсменам брати участь у змаганнях, де представлені росіяни та білоруси? 

Відповідь: НІ. 

"Ця постанова визначає саме підстави для надання, порядок надання та порядок позбавлення такого статусу. Тобто в документі визначається ще одна з підстав – участь у змаганнях", – зазначив Матвій Бідний. 

– Наступну цитату даємо повністю, вона ще знадобиться. 

"Ми говоримо про те, що зараз нам багато закидають як контраргумент щодо неучасті, що ми ліквідуємося та звільняємо дорогу представникам агресора. Це зовсім не так. І ми зовсім не говоримо, що ми маємо зникнути та не їхати на змагання. Ми своєю поведінкою, своїми вчинками маємо підкреслити, що проведення змагань за участі росіян та білорусів – воно не є припустимим, не є доречним. І в таких змаганнях не можна брати участь".

Але. Водночас у Мінмолодьспорту "розглядають можливості, яким чином компенсувати витрати федераціям", які поїхали на змагання, де не мало бути росіян, "і от "здрастє", тому "команда знімається зі змагань". 

"Не говоримо, що команда, навіть якщо туди їдуть росіяни, туди не їде. Ні. Їдуть наші представники, вони подають протести. Вони фіксують всі порушення. Наша команда має туди їхати, показувати та на прикладі доводити, що ніякої нейтральності в цьому випадку бути не може. І підкреслювати, чому".

Що робити з футболом? Приміром, є збірна Білорусі, яку не виключили з міжнародних змагань. 

"Це не мій профіль", – зазначив Матвій Бідний. І дав наступний коментар. 

"Позиція держави та позиція міністерства – що не можуть представники наших офіційних делегацій брати участь у змаганнях, де допущені росіяни та білоруси".

Тепер важливе

Чи пропонується збірній Україні з футболу не брати участь у відборі, допоки там виступають білоруси? Знову ж таки повна відповідь Матвія Бідного: 

"А якщо вони вийдуть на поле з ними разом? Ну як дивитися один одному в очі? Як говорити про те, що має бути гідна поведінка один до одного? Про що нам з ними говорити? Як можна загалом з ними сьогодні в цивілізованому світі, з людьми, які підтримують вбивства і катування, як можна з ними грати в якісь ігри? Фактично співдіяти. Це колаборація таким чином відбувається з агресором". 

Як бути з призовими футбольним клубам, які беруть участь у єврокубках? УАФ, яка отримує гроші від УЄФА на розвиток футболу? 

Відповідь: "В цьому випадку ми не розглядаємо питання підтримки. Зараз ми розглядаємо, як ми будемо співпрацювати з тими видами спорту, які будуть позбавлені можливості брати участь у міжнародних змаганнях".

Є український футболіст Малиновський. Він грає у чемпіонаті Франції. Там також грає російський гравець Головін. Що робити Малиновському? 

За словами Матвія Бідного, це рішення приймає комісія з надання або позбавлення статусу національної федерації.

АЛЕ

"Позиція Української асоціації футболу – це дуже важливе питання. Ми ж розуміємо, що в багатьох федераціях позиція професійного спортсмена, якщо ми говоримо про клубний спорт, та позиція асоціації може бути зовсім іншою".

"Це ж не є, щоб просто карати. Ми говоримо за принцип, за підхід, за розуміння спільної нашої позиції".

Сцена 4

Український нардеп Жан Беленюк у себе в Telegram-каналі публікує власне сам документ про заборону, який напрацювали в уряді. Ось він: 

Основна теза: 

Заборонити офіційним делегаціям національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю (далі – офіційна делегація) брати участь у міжнародних спортивних змаганнях, в яких беруть участь спортсмени з Російської Федерації та/або Республіки Білорусь.

Отже

1. Як буде виконуватись заборона? Ми так і не знаємо. 

2. Судячи зі слів самих чиновників, наші команди мають їхати на турніри, а потім, якщо там будуть росіяни чи білоруси, зніматись. Хоча це теж не точно. 

3. Як бути з футболом? Іншими командними видами спорту? Тенісом? Наразі невідомо. Судячи з коментарів Матвія Бідного, міністерство ще тільки планує поговорити з УАФ та почути їхню позицію. 

Що робити самим спортсменам? 

Цитуємо міністра Кабміну Олега Немчінова. 

"Що робити самим спортсменам? Знаєте, я нікому не побажаю... Учора був на черговому похороні свого доброго знайомого, який віддав понад 20 років легкій атлетиці, і загинув на Харківському напрямку. І в якого залишилося троє дітей. Він добровільно пішов на другу війну. І прослужив він не на кухні, якщо можна так сказати. Тобто він був у бойових підрозділах. Так от я хочу сказати нашим колегам-спортсменам, які переживають, що через заходи МОК та допущення росіян чи білорусів до змагань, а відповідно українці не зможуть взяти участь, що поламається кар'єра чи щось інше. Зате залишиться життя ваше і ваших дітей".

 

Читайте також:
У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах
Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів
В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович
"Відбувається беспрєдєл": Разумков різко відреагував на ситуацію в консульствах за кордоном