USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Український інженер очолив Марсіанську дослідницьку станцію в США

На станції проводять геологічні та соціальні дослідження, що симулюють можливе життя астронавтів на поверхні Червоної планети
Якимов_1
Сергій Якимов
Джерело: Голос Америки

Український інженер Сергій Якимов очолив Марсіанську дослідницьку станцію в пустелі Сан-Рафаель у штаті Юта, що в Сполучених Штатах Америки. Про це повідомляє "Голос Америки".

За даними виданнями, Марсіанська пустельна дослідницька станція від початку 2000-тисячних розташована в штаті Юта, в пустелі Сан-Рафаель, де проводять геологічні та соціальні дослідження, що симулюють можливе життя астронавтів на поверхні Червоної планети.

"Приймаємо різні групи з усього світу, які проводять експерименти або тестують обладнання. І ця марсіанська станція класифікується як геологічний аналог, тому що геологія навколишньої пустелі, вона близька до геології Марса наскільки це можливо", – заявив Сергій Якимов.

Як живуть дослідники?

Ротація дослідницьких груп триває від двох тижнів, які живуть у спеціальних модулях. Харчуються овочами та фруктами з "марсіанської" теплиці. Назовні виходять лише у скафандрах.

За словами Якимова, найважче в ізоляції впоратися з нудьгою. За 20 років провели чимало досліджень із взаємодії людей у таких умовах.

"Найновіші результати досліджень, які провела група з Європи, встановили, що найкращий екіпаж, який полетить на Марс, має складатися повністю з жінок", – зазначив інженер.

Подібні дослідження вказують на те, що жінки, порівняно з чоловіками, споживають менше ресурсу – повітря, води та їжі, яких обмаль у космосі.

"Я все життя йду до цієї мрії, проте треба робити якісь кроки. Можна, звичайно, просто сидіти на дивані та казати, що я хочу стати астронавтом. Проживаючи в Америці вже декілька років, працював інженером у маленькій компанії, але у сфері польотів людини в космос все ще бути не міг. І тут випала така нагода долучитися до цієї справи на станції", – розповів Якимов.

Сергій Якимов
Джерело: Голос Америки

Більше про станцію

Марсіанська пустельна дослідницька станція створена громадською організацією – "Марсіанським товариством", яке фінансується різними донорами. Серед них мільярдери Джеф Безос та Ілон Маск.

Якимов впевнений: хоч політ на Марс наразі далека перспектива, "дослідження, які проводять на марсіанській станції, можуть поки стати корисними й на Землі".

Наступним етапом у своїй кар'єрі українець бачить роботу в НАСА у Космічний центр в Х'юстоні, який, зокрема, займається підготовкою астронавтів. Однак для цього спершу потрібно отримати громадянство США.

Більше про політ на Марс

У квітні Федеральна авіаційна адміністрація США (FAA) видала компанії SpaceX ліцензію, яка дозволить компанії мільярдера Ілона Маска запустити на орбіту свою ракету Starship. Про це повідомляє Reuters.

Цікаво, що SpaceX отримала цю ліцензію буквально в останній момент. Адже раніше Маск заявляв, що старт ракети мав бути в період з 10–16 квітня. Без ліцензії запустити Starship компанія не змогла б. Цей політ, говорив медіамагнат, особливо "важливий для всього людства. Адже його ціль – відправка людини на Марс у скорому майбутньому".

Уже в листопаді компанія успішно запустила комічний корабель Starship за допомогою найбільшої в історії ракети-носія Super Heavy. Перший запуск закінчився вибухом.

Усі 33 двигуни першого ступеня Super Heavy відпрацювали добре. На висоті 59 кілометрів ступінь за планом від'єднався від Starship, але на землю не повернувся, вибухнувши в повітрі. Причини цього зʼясовуватимуть техніки. А Starship продовжив рух навколо орбіти силами своїх шести двигунів.

Новини за темою: Телескоп NASA сфотографував "космічну руку" за 16 тис. світлових років від Землі

До того ж група вчених під керівництвом Нью-Йоркського університету Абу-Дабі (NYUAD) і Центру космічної науки Об’єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ) створили детальну мапу Марса. Про це повідомляє видання Space.com.

Нова карта Марса показує Червону планету в приголомшливих деталях, відкриваючи безліч захоплюючих геологічних особливостей, як видно з орбіти. Карта високої роздільної здатності може допомогти вченим відповісти на низку актуальних питань про Марс, зокрема про те, чому на ньому зникла вода, а також все живе.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg