USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

СБУ збила російський вертоліт за допомогою FPV-дрону

Росія переважає Україну авіацією, однак наші захисники знаходять різні шляхи для боротьби в повітрі
Мі-8
Вертоліт Мі-8
Джерело: Вікіпедія

Все частіше в інформаційному просторі з'являються повідомлення про вмілу роботу операторів FPV-дронів серед ЗСУ. Виявляється, ці безпілотники можуть атакувати не лише наземні цілі на кшталт танків, БМП, артустановок та іншого російського залізяччя, а й такі здавалося б невловимі повітряні об'єкти, як гелікоптер. Нещодавно у мережі оприлюднили відео, як український FPV-дрон атакує російський вертоліт Мі-8. Згодом ЗМІ, посилаючись на власні джерела у спецслужбах, повідомили, що це робота Служби безпеки України.

"СБУ вкотре продемонструвала високий професійний рівень, креативний підхід і новизну рішень, які використовуються для знищення ворога. У нас для росіян ще багато неочікуваних сюрпризів", – журналісти навели цитату спецслужби.

Раніше

Це не перший випадок, коли український FPV-дрон намагається підбити російський вертоліт. У вересні минулого року безпілотник ЗСУ намагався підбити російський ударний гелікоптер Ка-52. Тоді ворожа машина змогла втекти, але загалом було зрозуміло, що рано чи пізно FPV-дрон дістане й таку складну ціль.

На початку цього місяця один із FPV-дронів, дистанційно керований оператором із гарнітурою віртуальної реальності, збив російський гелікоптер Мі-8. Оператор дрона помітив, як на позиції ЗСУ піднімається вертоліт, всередині якого знаходиться екіпаж з трьох людей. Мі-8 летів на бойове завдання в бік українських позицій, але не встиг, бо був успішно атакований українським FPV-дроном. Один із російських блогерів написав, що гелікоптер "зловили в момент зльоту".

FPV-дрони в Україні

За інформацією віцепремʼєр-міністра – міністра з питань цифрової трансформації Михайла Федорова, держава вперше оголосила тендер на закупівлю українських FPV-дронів Це перша закупівля державою через Prozorro українських безпілотників, ще й супертехнологічних FPV-дронів, які використовують машинний зір для до наведення на ціль.

За словами директора "Укроборонпрому" Германа Сметаніна, Україна розробила й запустила в серійне виробництво власні далекобійні ударні дрони. Уже зараз вони вражають стратегічні об'єкти ворога на відстані понад тисячу кілометрів.

Читайте також:
ЗСУ могли уразити на аеродромі ЗСУ могли уразити на аеродромі "Борисоглєбськ" рідкісні авіаційні боєприпаси
За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні
Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця
Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід