USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Україна сподівається отримати 6 літаків F-16 влітку і ще 20 - до кінця року

На Заході переймаються, що в Україні недостатньо інфраструктури для злету та зберігання F-16
F-16
F-16
Джерело: відкриті джерела

Уже цього літа Україна зможе отримати 6 літаків F-16. Ще 20 винищувачів Київ сподівається мати до кінця цього року. Про це пише  Bloomberg із посиланням на власні джерела.

За даними видання, нині літаки затримують через відсутність в Україні потрібних запчастин. Також постачання гальмується через мовний бар'єр українських та західних льотчиків. Крім цього на Заході стурбовані, що в Україні не вистачає злітно-посадкових смуг, а ті, що є, є вразливими до російських атак.

За словами одного із співрозмовників Bloomberg, Україна, ймовірно, зможе розмістити ескадрилью F-16 – від 15 до 24 літаків. Інший співрозмовник агентства сказав, що Київ очікує отримати шість F-16 цього літа і до 20 – до кінця року.

На Заході переймаються: літаки мають бути реконфігуровані залежно від своїх завдань, таких як розвідка чи бойові дії. По-друге, в Україні не так багато довгих якісних злітно-посадкових смуг, необхідних для F-16, або укриттів для захисту від російських атак. По-третє, логістика підтримки літаків є складною - починаючи від потреби в запчастинах і закінчуючи технічним обслуговуванням та пошуком інженерів.

Інший представник НАТО зазначив, що Україна намагається досягти за кілька місяців того, що зазвичай займає три-чотири роки. При цьому головний радник Байдена з питань національної безпеки Джейк Салліван, заявив у четвер, що передача літаків уже відбувається.

Тим часом на сайті Білого дому оприлюднили заяву щодо України та літаків. Там підтвердили, що нині триває процес передачі цих F-16, і українські пілоти почнуть літати на них вже цього літа. Однак більш детальних подробиць про постачання не розкривають з міркувань безпеки. Перед цим президент Володимир Зеленський опублікував відеозвернення з Вашингтона, де сказав, що "вже дуже скоро буде рішення по F-16".

Читайте також:
Італія невдовзі передасть Україні другу батарею ППО SAMP-T Італія невдовзі передасть Україні другу батарею ППО SAMP-T
Нідерланди передали Україні радар для Patriot і анонсували передачу трьох установок Нідерланди передали Україні радар для Patriot і анонсували передачу трьох установок
Новий пакет допомоги на 118 млн євро надає Україні Фінляндія Новий пакет допомоги на 118 млн євро надає Україні Фінляндія
F-16 буде більше, група українських пілотів проходить підготовку в Румунії, – Умєров F-16 буде більше, група українських пілотів проходить підготовку в Румунії, – Умєров