USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Українські біженці в Ізраїлі втратили безплатну меддопомогу через сварки міністерств, – ЗМІ

У країні будь-яка людина, яка не має медичної страховки, але терміново потребує невідкладної допомоги, може отримати її у приймальному спокої будь-якої лікарні, і лише потім лікарня надішле рахунок
Ізраїль Україна

Прапори України та Ізраїлю

Джерело: відкриті джерела

В Ізраїлі біженцям з України через неузгоджені рішення державних установ перестали надавати безплатну медичну допомогу. Також скасували медичну страховку для громадян України віком від 60 років, повідомляє Newsru.co.il.

За інформацією видання, за законом в Ізраїлі будь-яка людина, яка не має медичної страховки, але терміново потребує невідкладної допомоги, може отримати її у приймальному спокої будь-якої лікарні, і лише потім лікарня надішле рахунок.

"Для біженців з України така термінова допомога надавалася безкоштовно. Але нещодавно Міністерство соціального забезпечення Ізраїлю повідомило, що Міністерство фінансів припинило фінансувати будь-яке медичне обслуговування для українців, які не мають ізраїльського громадянства. Як пояснили журналістам у Мінісоцзабезпеченні, припинення надання українським біженцям безплатної медичної допомоги стало, крім іншого, наслідком небажання Міністерства охорони здоров'я брати на себе відповідальність за медичне обслуговування цієї групи", – пише ЗМІ.

Причина

Частково це пов'язано з тим, що зазвичай іноземці, які мешкають в Ізраїлі без певного статусу, отримують медичну допомогу через МОЗ, а українські біженці – через Мінсоцзабезпечення, оскільки саме при цьому міністерстві відкрили центр "Цав а-Шаа" для допомоги біженцям від війни в Україні.

Однак рішенням канцелярії прем'єра Ізраїлю з 1 липня 2023 року медичне обслуговування біженців мало здійснюватися вже Міністерством охорони здоров'я і відомству доручили йому домовитися з Мінфіном про фінансування цієї програми.

Тож наразі розпорядження канцелярії прем'єра скасували і медичною допомогою біженцям з України, як і раніше, управляє Мінсоцзабезпечення. Однак в установі заявили, що їм нічого не відомо про скасування попереднього рішення.

Ситуація з держфінансуванням медичної допомоги біженцям з України до Ізраїлю залишається незрозумілою.

Новини за темою: Ізраїль розпочав постачання в Україну радарів для системи виявлення ракет
Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот