USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Україна виходить з Угоди СНД про Збройні сили та прикордонні війська

Вихід з Угоди пов’язаний з повномасштабною збройною агресією РФ проти України та участю в ній Білорусі
снд україна
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Україна виходить з Угоди СНД про Збройні сили та прикордонні війська. Таке рішення прийнято на засіданні Кабінету міністрів. Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук у Telegram.

"Схвалено проєкт закону "Про вихід з Угоди про поставки товарів для забезпечення національних гідрометеорологічних служб держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав", – йдеться в повідомленні.

Законопроєкт передбачає вихід України з Угоди про поставки товарів для забезпечення національних гідрометеорологічних служб держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав, учиненої 09.09.1994 в Москві та ратифікованої Законом України від 20.12.1996 N 630/96-ВР.

Вихід з Угоди пов’язаний з повномасштабною збройною агресією РФ проти України та участю в ній Білорусі. Зазначається, що у зв’язку з цим повністю порушуються принципи та норми міжнародного права, а також нівелюються закладені Угодою про створення СНД основні цілі, принципи та засади, якими керувалася Україна, укладаючи міжнародні договори у рамках СНД.

Що передбачає ця угода?

Документ був підписаний 30 грудня 1991 року.

Держави-учасниці Співдружності угодою підтвердили своє законне право на створення власних Збройних сил.

Головнокомандуючому Прикордонними військами разом із керівниками держав-учасниць Співдружності було доручено виробити механізм діяльності Прикордонних військ з урахуванням вимог національного законодавства Держав Співдружності, за винятком держав, з якими механізм діяльності Прикордонних військ
вже узгоджений.

Нагадаємо

7-8 грудня 1991 р. на території Республіки Білорусь, у Біловезькій пущі під Берестям, відбулася зустріч, підсумком якої стала офіційна констатація факту розпаду СРСР, укладення угоди про утворення СНД. Проте Україна не підписала та не ратифікувала статут СНД, отже Україна ніколи не була членом СНД, маючи лише статус держави-засновниці СНД.

Україна припинила свою участь у статутних органах СНД у 2018 році через тривалу російсько-українську війну, повністю завершивши вихід із СНД, ніколи не бувши членом цієї пострадянської організації. Проте Україна залишається членом зони вільної торгівлі СНД, а основоположні договори СНД – Угода про створення Співдружності Незалежних Держав та Алма-Атинська декларація досі чинні в Україні.

Після початку російського вторгнення в Україну під час російсько-української війни, російсько-українські відносини були повністю розірвані, а білорусько-українські відносини через участь Білорусі в російсько-українські війні як союзника РФ надзвичайно погіршилися. Ба більше, Україна почала інтенсивну денонсацію різних угод з СНД через європейську інтеграцію та процес вступу до Європейського Союзу.

Читайте також:
Втрати в українській енергосистемі мають зменшитися на 6 млрд кВт-год завдяки технологіям Втрати в українській енергосистемі мають зменшитися на 6 млрд кВт-год завдяки технологіям "розумних мереж", - Міненерго
Працівник військкомату отримав три роки в'язниці, бо хотів воювати на фронті, а не служити в ТЦК Працівник військкомату отримав три роки в'язниці, бо хотів воювати на фронті, а не служити в ТЦК
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог