USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Україна отримала військову перевагу у тому числі завдяки платформі зі штучним інтелектом, – The Washington Post

Система була задіяна у вересневому наступі ЗСУ у Харківській області та при наступі у Херсоні
Palantir
Palantir
Джерело: відкриті джерела

ЗС України отримали військову перевагу, порівнянну з наявністю тактичної ядерної зброї, завдяки американській платформі Palantir. Це штучний інтелект, що базується на технологіях США, пише в своїй статті журналіст The Washington Post Девід Ігнатіус.

За його словами, йдеться про систему управління полем бою розробки американської Palantir. Розробники компанії працюють у Києві. Саме там журналісту показали її тактичний розвідувально-ударний контур (отримання, відбір та інтеграція даних – автоматизоване виділення та вибір цілей – вибір засобів ураження – контроль результату безпілотниками).

Ігнатіус стверджує, що система була задіяна у вересневому наступі ЗСУ у Харківській області та при наступі у Херсоні. Там вона значною мірою усунула "туман війни" завдяки точній та швидкій інформації про дислокацію та маневри російських військ.

"Практично всі точні удари ЗСУ по складах боєприпасів та штабах ЗС Росії – результат роботи системи". Функціонал, доступний в Україні, обмежений по лінії сучасних польових засобів виявлення та датчиків із чутливими технологіями", – розповіли журналісту військові, які працюють з цією системою.

В той же час автор статті стверджує, що "комерційні" дані (включаючи оптичні супутникові фото Maxar, радарні ICEYE і навіть фото російської техніки, завантажені "співчуваючими"), інтегровані повністю через сервіс MetaConstellation.

"Система у розпорядженні США обмежень позбавлена, тому "перед їхніми супротивниками постане неймовірно важчий виклик, якщо вони захочуть напасти, наприклад, на Тайвань. Існує оперативно-стратегічний рівень системи, який контролює НАТО ззовні України. До нього включені всі джерела інформації, починаючи від супутникових знімків низького дозволу до "найтаємніших розвідданих, доступних Заходу". Ця система може видавати цілевказівку українській, не допускаючи витоків вихідних даних", – пише Ігнатіус.

Він також зазначає, що ключова ланка низового рівня – це термінали Starlink. Через них первинні дані передають у систему, а назад отримують тактичну інформацію та розрахунки для стрільби.

"Російська армія має спроби створити щось схоже на відкритих супутникових даних і китайських дронах, але вони незмірно поступаються можливостям України. Винахідність, воля до перемоги та найсучасніші технології дали ЗСУ вирішальну перевагу. Вже зараз ми бачимо, як воюватимуть і перемагатимуть у наступні десятиліття", – розповів журналісту голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі.

Читайте також:
Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів
Байден планує йти на дебати з Трампом Байден планує йти на дебати з Трампом
В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович
Замість будувати метро на Виноградар, поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн грн Замість будувати метро на Виноградар, поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн грн