USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Україна може отримати близько 150 танків Leopard 1. Що це за машина?

Танків забагато не буває. Слідом за сучасними Leopard 2 нам передадуть і стару версію цієї машини Leopard 1. Німеччина видала експортну ліцензію Rheinmetall на продаж танків Україні. ЗМІ пишуть, що за 88 танків доведеться заплатити 100 млн євро. Невідомо, хто профінансує угоду і за чий кошт буде ремонт танків. Але Німеччина, скоріше за все, буде не єдиною країною, яка передасть нам перші "Леопарди". Розповідаємо про плюси і мінуси (а вони є) передачі Leopard 1, а також про сам танк
Leopard 1
Джерело: відкриті джерела

Скільки Leopard і за скільки?

Прессекретар уряду Німеччини Штеффен Хебестрейт повідомив лише про видачу ліцензії виробнику на експорт танків, проте не розповів деталей. Оскільки Leopard 1 належать Rheinmetall, їх треба викупити. Süddeutsche Zeitung, Politico та Spiegel пишуть, що йдеться про 88 танків Leopard 1A5, які коштуватимуть понад 100 млн євро. Виходить більше ніж 1 млн за машину. Звісно, це не 7 млн євро за Leopard 2А6, але уряди кількох країн раніше продавали ці старі танки приватним фірмам по 15–30 тисяч доларів за штуку.

Невідомо, чи закладає Rheinmetall вигоду від такої угоди, але гроші їм потрібні як мінімум для того, щоб відремонтувати ці танки. І це займе певний час. Також невідомо, хто буде фінансувати угоду. Є велика ймовірність, що самі ж європейці і викуплять партію для України.

Новини за темою: Зеленський: Кількість танків і термін, коли вони можуть до нас доїхати, мають важливу роль

Данія, судячи з публікації OLFI.DK, також хоче відновити та передати Україні декілька десятків своїх Leopard 1A5-DK, що стоять зараз на зберіганні в німецької фірми Fahrzeugbau Gesellschaft. План такий: протягом наступних трьох місяців можна відремонтувати та віддати ЗСУ 20 танків, ще 40 – в наступні шість місяців.

Виходить майже 150 танків – це більше, ніж анонсовано Leopard 2. Але і це ще не фінальна цифра. Міноборони Бельгії хоче виторгувати у приватної компанії OIP свої старі "Леопарди", які воно їй продало колись по 15 тисяч євро за штуку. Але тут проблема – бельгійські зброярі хочуть від уряду по мільйону євро за танк, бо нібито машини у дуже поганому стані і потребують грошей на відновлення.

Але це все дрібниці, бо у Греції є понад 400 танків Leopard 1A5! Греки з радістю обміняли б їх на другі "Леопарди", але їх зараз нема у вільному доступі, а Греція боїться нападу Туреччини і не поспішає віддавати тяжке озброєння. Однак перспектива тут велика.

Загалом таких машин було виготовлено понад 4,7 тисячі. Якщо покопатися, то можна знайти пристойну їх кількість.

Leopard 1 – це хороший танк, він нам треба?

Leopard 1 майже у всіх країнах знятий з озброєння, а тому не представляє для них якоїсь цінності. Здавалося б, ну куди годиться танк, прийнятий на озброєння 1965 року? Але не варто забувати, що перед війною основним бойовим танком України був Т-64, який лише на три роки молодший. Німці його кілька разів глибоко модернізували, і сьогодні модифікація Leopard 1A5 не поступається нашому Т-64БВ чи російському Т-72Б, а за багатьма показниками навіть обганяє їх.

Після п’яти модернізацій німецький танк отримав кращу броню, нову прицільну та комп'ютеризовану систему керування вогнем Krupp-Atlas Electronik EMES 18 з тепловізором Carl Zeiss, лазерний далекомір, балістичний обчислювач, коліматор, а також турбований дизельний двигун на 830 к.с.

Оця система керування вогнем EMES 18 стоїть також на Leopard 2, вона краща за наявні у росіян. Тому у цьому плані старезний Leopard 1 дасть фору ворогу. Також тут стоїть чудова нарізна 105-мм гармата, яка з хорошою точністю може пробивати броню іншого танка з відстані двох кілометрів.

І тут ми підходимо до мінусів, серйозних мінусів. Перший "Леопард" стріляє калібром 105 мм, який у Німеччині вже давно не виробляють. Тобто танки є, а снарядів дуже мало. Німеччина навіть просила у Бразилії танкові снаряди до Leopard 1A5, але та не продає.

Другий мінус – це броня. Вона заслабка і дуже поступається Leopard 2. Динамічного захисту тут взагалі нема. Експерти говорять, що прямого влучання іншого танка Leopard 1A5 не витримає. Але це якщо порівнювати з танками. Але на полі бою воюють і БМП, у яких захист ще гірший, і вони також ефективні. Головне – правильне застосування на полі бою.

Ще одна проблема – матеріально-технічне забезпечення. Чи будуть у нас запчастини, щоб це щастя ремонтувати?

Трішки порівнянь з Leopard 2. Версія А4 має башту з пласкою вольфрамово-титановою бронею, повне цифрове керування вогнем з високою точністю ударів по рухомих цілях, комбіновану багатошарову броню, два кулемети, димові мортири, теплові датчики для пошуку прихованих цілей, інфрачервоний модуль. Краще захищений танк з кращими можливостями ведення вогню. Тут гармата вже 120 мм, на яку є багато сучасних снарядів, здатних неприємно здивувати росіян.

Новини за темою: Україна отримала перші танки Leopard, їх передала Польща

Модель 2А6 цікава тим, що після установки нової гладкоствольної гармати L55 може стріляти сучасними 120-мм бронебійними опереними снарядами APFSDS-T DM53. Ця версія б’є на 1,6 км, далі за попередню версію і має значно кращі показники бронебійності. Окрім цього, значно покращена оптика машини й система наведення вогню.

І ще один мінус – у нас неабияка солянка різних танків, на які потрібно готувати екіпажі та технічний персонал. "Леопарди" між собою також суттєво відрізняються, що ставить перед ЗСУ серйозні виклики. Але ми не в тій ситуації, коли можемо перебирати. Кожен з танків буде абсолютно придатним для протидії російським ворогам.

Читайте також:
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України