USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35
Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Україна має стати найбільшим будівельним майданчиком в світі, і ми маємо сприяти цьому, – член Палати лордів Джордж Фоулкс в інтерв'ю UWN

Фоулкс
Член Палати лордів Джордж Фоулкс в ефірі Ukraine World News
Джерело: скріншот

Чи зміниться британська політика щодо України з приходом нового монарха та у разі приходу до влади опозиції? Чому саме Британія стала однією з перших країн, які зайняли активну проукраїнську позицію? Які можливості має ПАРЄ для прискорення припинення війни? Ці теми стали центральними під час розмови з членом Палати лордів британського парламенту та членом ПАРЄ Джорджем Фоулксом, яка відбулась в рамках проєкту "Інтерв'ю без кордонів" на медіапроєкті Ukraine World News.

Про підтримку України

Один незаперечний факт, головна теза – ми і уряд консерваторів повністю об’єднані в підтримці України, наданні грошей, постачанні зброї. Я хочу сказати персонально, а також від імені Лейбористської партії від імені опозиції, ми вимагаємо більше підтримки Україні. Ми продовжуємо дискусію щодо надання більше зброї та боєприпасів, щоб бути певними, що ви переможете в цій війні, тому що ви б'єтеся не тільки за Україну, але ви боретеся за демократію, за всіх нас. Тому це наша битва, так само як і ваша.

Ми будемо надавати не просто те саме, я сподіваюсь, що коли прийде уряд від Лейбористської партії, якщо війна все ще буде тривати, підтримка України буде ще більшою.

Новини за темою: Росія тільки й чекає на те, що ми відійдемо вбік і залишимо Україну одну, – євродепутат Ауштрявічус в інтерв'ю UWN

Проте я сподіваюсь, що коли пройде ще рік перед тим як ми зможемо побачити зміну уряду на лейбористський, війна вже може закінчитися до цього часу. Ми маємо побачити перемогу України в цій війні для безпеки кожного з нас. Поки що працює уряд консерваторів, Лейбористська партія і опозиція під керівництвом Кіра Стармера зробить все що можливо для підтримки консервативного уряду в питанні допомоги Україні.

В ПАРЄ ми робимо все необхідне

Член Палати лордів Джордж Фоулкс в ефірі медіапроєкту Ukraine World News
Джерело: скріншот

В Парламентській раді Європі, де я засідаю, ми стали першим міжнародним органом, який відлучив від засідань російську делегацію, і я певний, що Росія так само, як і Білорусь, має бути позбавлена права участі в міжнародних активностях, в тому числі і спортивних змаганнях. Ми робимо все, що в наших силах, щоб бути певними, що тиск, який здійснюється на Росію через фінансові санкції для олігархів, через всіляку підтримку для вас, призведе до завершення цієї війни перемогою України так швидко, як це можливо.

...Ми зараз дуже серйозно просуваємо рішення щодо створення спеціального трибуналу з воєнних злочинів, трибуналу з агресії, трибуналу, що дасть оцінку багатьом аспектам війни, яку Росія розв’язала проти вас. Рада Європи і ПАРЄ тяжко працюють, ми маємо притягнути до відповідальності російську владу – не тільки Путіна, а й все його оточення. За допомогою спеціального трибуналу ми зможемо це зробити.

...Я думаю, що за допомогою ПАРЄ є багато речей, які можна зробити. Наш генеральний секретар з прав людини, так само як Парламентська асамблея і Комітет міністерства, ми всі працюємо, щоб переконати інші країни. Я думаю, що одна з речей, яку ми можемо зробити, – це вплинути на інші країни Європи, щоб вони були більш лояльними в цій справі, такі країни як Угорщина та інші члени Ради Європи... ми впливаємо на інші країни, які не такі стійкі у своїй підтримці Україні. 

Про дискваліфікацію російських та білоруських спортсменів

Я думаю, що дуже погано, що міжнародні спортивні організації, такі як ФІФА, УЄФА, Міжнародний олімпійський комітет та інші, не прийняли рішучих дій щодо Росії та Білорусі.

Я буду тиснути на УЄФА, я буду продовжувати робити це, спілкуватися з вашими колегами, відмінною делегацією ПАРЄ, очолюваною Марією Мезенцевою. Ми вже обговорювали з нею це питання, щоб бути певними, що разом ми зможемо впливати на ці міжнародні спортивні організації, щоб вони могли своїми рішеннями підтримати демократію, уряд України у боротьбі з тоталітарним режимом Росії.

Про санкції

Я думаю, що санкції недостатньо жорсткі зараз, ми просуваємо більш ефективні обмеження, Лондон – це дуже важливий фінансовий центр, і ми можемо зробити більше для прийняття фінансових санкцій для олігархів. Ми робимо багато щодо майна, щодо статків деяких осіб, проте може бути зроблено ще більше, і Лондон має грати головну роль у цьому процесі. 

Новини за темою: Євродепутат Яніна Охойська – в інтерв'ю UWN: Хоч Польща і не страждає від бомбардувань, це також наша війна

Про НАТО, ЄС та Україну

Я вважаю, що питання членства в НАТО та членства в ЄС мають бути вашою метою. Це займе якийсь час, країна має пройти через відповідні процедури. Я думаю, членство в Євросоюзі є дуже важливим, мені шкода, що Консервативна партія провела референдум для виходу королівства з ЄС, і тепер за іронією, вони кажуть, що Україна має приєднатися до Євросоюзу. Звичайно, ви маєте приєднатися, ми беззаперечно підтримуємо це, проте ви маєте пройти через всі механізми та процедури, щоб мати можливість доєднатися до Союзу.

Новини за темою: Вступ до ЄС не буде легким шляхом для України, знадобляться роки переговорів та реформ, – євродепутатка Кальюранд

Що стосується НАТО, це передбачає довші терміни. З точки зору аспекту безпеки, цікаво, що після вторгнення Росії в Україну це мало зворотній ефект, ніж очікував агресор. Це посилило НАТО, і тепер ми маємо Фінляндію і Швецію в альянсі. Звичайно, ми чекаємо на день, коли Україна також стане частиною НАТО.

Ми маємо надавати фіндопомогу, проте ми також маємо подумати про майбутнє 

Я думаю, ми зараз просуваємось в питанні допомоги Україні, ми маємо надати військову допомогу більше, ніж ми надаємо зараз. Ми маємо надати фінансову допомогу, проте ми також маємо подумати про майбутнє і спробувати почати планування. Я маю на увазі "план Маршалла", такий самий як у нас був для Європи після Другої світової війни – для реалізації величезної програми відбудови України.

Україна має стати найбільшим будівельним майданчиком у світі, і ми маємо сприяти цьому. Всі західні європейські країни, всі демократії світу мають об’єднатися і створити новий "план Маршалла" для відбудови України після завершення війни.

Підтримка такого плану також дає економічні можливості для підприємств та людей з наших країн. Це значить, що ми маємо сприяти цьому вже зараз – більше постачання, більше допомоги, більше підтримки для України, ми маємо продумати це в довгостроковій перспективі, мати основні напрямки роботи.

Треба продовжувати співпрацю з українським урядом. Уряд України буде головним у цій роботі, проте ми можемо надати допомогу, комплекс заходів, який зробить цю відбудову можливою.