USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Україна готує "Зелений план Маршалла" для відновлення економіки: Визначено першочергову галузь

Українська влада шукає для цього 40 мільярдів доларів
Чорна металургія
Джерело: відкриті джерела

Українська влада шукає 40 мільярдів доларів для реалізації першої частини "Зеленого плану Маршалла" щодо відновлення економіки України. Про це пише видання Reuters з посиланням на високопоставленого чиновника, який бере участь у Конференції з відновлення України. Захід відбудеться у Лондоні 21–22 червня.

Куди підуть кошти

За словами заступника глави Офісу президента України Ростислава Шурми, кошти у першу чергу підуть на відновлення металургійної галузі.

Головний фокус буде сконцентрований на чорній металургії.

Саме тому Україна планує створити коаліцію з представників світової промисловості, державного та приватного секторів для розробки плану розвитку галузі.

Готуватиметься проєкт "Зеленого плану Маршалла" не менш ніж півтора року. А фактична відбудова розпочнеться після закінчення війни.

Чому саме чорна металургія?

Річ у тому, що саме на цей сектор у 2021 році припадало близько 10% ВВП України. Крім того, саме на чорну металургію припадала третина експортної виручки. Загалом у секторі працювало близько 600 тисяч осіб.

Через величезні руйнування, завдані російськими окупантами, багато підприємств доведеться відбудовувати ледь не з нуля. 

Тож в України з'явиться шанс заснувати виробництво екологічно чистого металу на сучасних підприємствах з новітніми технологіями.

Якщо раніше на галузь припадало 15% викидів вуглецю в країні, то тепер з'явилася можливість побудувати підприємства чорної металургії, засновані на відновлюваних джерелах енергії, заявив Шурма.

"Якщо вам потрібно відновлювати галузь, логічно її відновлювати для виробництва екологічно чистого металу відповідно до нових технологій. Наше бачення полягає в тому, щоб побудувати в Україні зелену сталеливарну промисловість", – наголосив заступник глави Офісу президента.

Що це дасть країні

У перспективі – можливість для країни стати найдешевшим постачальником екологічно чистої сталі у світі. Крім того, це значно знизить шкідливі викиди в атмосферу.

Також це стане новим поштовхом для великих інвестицій у розвиток вітрової, сонячної та атомної енергетики.

Що таке план Маршалла

План Маршалла — програма економічної допомоги США європейським державам після Другої світової війни.

Програма допомоги реалізовувалася протягом чотирьох років, з квітня 1948-го по червень 1952 року. У той час США передали близько 13 мільярдів доларів у вигляді технічної і економічної допомоги для підтримки відновлення економіки європейських країн.

Новини за темою: В Україні страхуватимуть інвестиції вітчизняних й іноземних компаній від воєнних ризиків

Прямий вплив плану на темпи економічного зростання країн Західної Європи, в тому числі шляхом відновлення капітальних ресурсів чи інвестиційних проєктів оцінюється як невеликий, тоді як непрямі наслідки підкреслюються підвищенням продуктивності праці або відновленням довіри інвесторів шляхом стабілізації державних фінансів та переходу до ринкової економіки. Протягом наступних двох десятиліть багато регіонів Західної Європи відчували небувале зростання та процвітання.

План Маршалла був один із перших поштовхів до європейської інтеграції.

Читайте також:
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову