USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

У США викрили схему контрабанди обладнання до Росії

Суд ухвалив конфіскувати близько 826 тис. доларів, вилучених у компанії, яка займалась контрабандою
Мінюст США
Джерело: відкриті джерела

Правоохоронці Сполучених Штатів, Латвії та Естонії викрили схему контрабанди обладнання американського виробництва до РФ. Про це повідомляє Міністерство юстиції США.

Як стверджується в судових документах, починаючи з 2018 року співробітники латвійської корпорації вступили у змову з оператором By Trade OU, естонською компанією, а також фізичними особами у РФ та російською компанією з метою контрабанди до Росії обладнання, виготовленого у Коннектикуті. Йдеться про координатно-шліфувальний верстат – це обладнання потребує ліцензії на експорт та реекспорт до РФ через його потенційне застосування в програмах розповсюдження ядерної зброї та у сфері оборони.

За даними Мін'юсту Сполучних Штатів Америки, відповідачі жодного разу не подали заявку і не отримали ліцензії від Міністерства торгівлі США на експорт або реекспорт шліфувального верстата до РФ відповідно до закону та Правил експортного контролю, які обмежують експорт об'єктів, що можуть бути внеском у військовий потенціал інших країн або можуть завдати шкоди зовнішній політиці та національній безпеці Сполучених Штатів.

"Влада США у співпраці з латвійською владою перехопила контрабанду в Ризі. Кільком особам і компаніям, причетним до цієї ймовірної схеми, були пред'явлені обвинувачення", – додають в міністерстві.

1 грудня 2022 року компанія By Trade OU визнала себе винною за одним пунктом звинувачення – змова з метою порушення Закону про реформу експортного контролю та одним пунктом звинувачення у міжнародній змові з метою відмивання грошей. Таким чином компанія By Trade OU визнала, що отримала кошти від російської компанії.

29 березня цього року окружний суддя Сполучених Штатів виніс рішення про конфіскацію 484 696 доларів США, які були передані виробнику з Коннектикуту. Втім, вже 4 квітня 2023 року, у зв'язку з винесенням вироку компанії By Trade OU, суддя наказав конфіскувати ще 312 192,44 євро (приблизно 342 000 доларів США), вилучених у компанії By Trade OU.

Загальна сума конфіскованих коштів становить близько 826 тис. доларів США.

Раніше

В лютому Федеральний суд Мангеттена конфіскував у російського бізнесмена Костянтина Малофєєва 5,4 млн доларів. В рішенні суду йдеться, що влада США звинуватила російського бізнесмена у фінансуванні сепаратистів у Криму. Зазначено, що, незважаючи на санкції, Малофєєв намагався переказати кошти з рахунку в денверському банку Sunflower Bank діловому партнерові. Тож ці гроші були конфісковані.

Читайте також:
США вже таємно доправили ATACMS до України США вже таємно доправили ATACMS до України
Ракети для ППО і HIMARS та бронетехніка: Повний список озброєння, яке отримає Україна від США найближчим часом Ракети для ППО і HIMARS та бронетехніка: Повний список озброєння, яке отримає Україна від США найближчим часом
Окупанти б’ють рекорд: Лише за березень суди РФ винесли майже 700 вироків за втечу зі служби Окупанти б’ють рекорд: Лише за березень суди РФ винесли майже 700 вироків за втечу зі служби
Байден підписав закон про надання 61 млрд доларів на підтримку України Байден підписав закон про надання 61 млрд доларів на підтримку України