USD
НБУ
39.22
Готівка
39.40
EUR
НБУ
42.37
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.22
Готівка
39.40
EUR
НБУ
42.37
Готівка
43.00

У США конфіскували активи російського бізнесмена Малофєєва. Вони можуть піти на відновлення України

Бізнесмен намагався в обхід санкцій перевести кошти
Костянтин Малофеєв

Російський олігарх Костянтин Малофєєв

Джерело: відкриті джерела

Федеральний суд Мангеттена конфіскував у російського бізнесмена Костянтина Малофєєва 5,4 млн доларів. Про це повідомляє Reuters.

В рішенні суду йдеться, що влада США звинуватила російського бізнесмена у фінансуванні сепаратистів у Криму. Зазначено, що, незважаючи на санкції, Малофєєв намагався перевести кошти з рахунку в денверському банку Sunflower Bank діловому партнерові. Тож ці гроші були конфісковані.

Чому 5,4 млн доларів – це цікавий прецедент

Річ у тому, що рішення по Малофєєву – перше про конфіскацію приватних російських активів з моменту створення Мінюстом США робочої групи KleptoCapture. Вона буде вилучати фінанси спільників президента РФ Путіна у відповідь на вторгнення в Україну. 

Нагадаємо, глава Сполучених Штатів Джо Байден наприкінці 2022 року підписав закон, який дає можливість Мінюсту Штатів передавати частину конфіскованих активів російських олігархів для допомоги Україні.

На черзі й нові конфіскації. Адже KleptoCapture тимчасово заарештувала й інші активи російських олігархів. Зокрема йдеться про яхту вартістю 300 млн доларів. Відповідно, можна очікувати рішення про її остаточну конфіскацію.

Хто такий Костянтин Малофєєв

Костянтин Малофєєв – російський підприємець, мільярдер, політик і громадський діяч.

Він є власником акцій "Ростелекому", головою ради директорів групи компаній "Царьград" та засновник телеканалу Царьград-ТБ, заступник голови Всесвітнього російського народного собору.

Крім того, він є одним з фінансових донорів концепції "русского міра" – зовнішньополітичної доктрини Росії з 2000-х років.

З 2014-го Малофєєв перебуває під санкціями 27 країн Європейського Союзу, США, Канади. А з 2017 року – у міждержавному розшуку, а потім під додатковими санкціями Великої Британії, Швейцарії, Австралії, Японії та інших держав.

Раніше повідомлялось, що в США ще 29 червня 2022 року міжнародна група з блокування російських активів повідомила, що за 100 днів роботи заблокувала активи росіян, які перебувають під санкціями через воєнну операцію Росії в Україні, на суму понад 30 млрд доларів. У Мін'юсті Сполучених Штатів в свою чергу заявили про намір направити всі вилучені у росіян активи на потреби України.

А тим часом Євросоюз знайшов спосіб законної передачі конфіскованих активів РФ Україні. Наразі єврочиновники вирішують, як законно передати Києву щонайменше 33,8 мільярда євро заморожених активів Центрального банку Росії.


Читайте також:
Україна та США підписали угоду щодо відтермінування виплат за держборгом Україна та США підписали угоду щодо відтермінування виплат за держборгом
З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW
США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg
Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters