USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

У Росії виникли проблеми із постачанням дронів через обмеження Китаю

Китай заборонив експорт будь-яких дронів, якщо вони будуть застосовуватися у військових цілях
дрон безпілотник

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Наприкінці липня влада Китаю оголосила про тимчасове обмеження експорту безпілотників, комплектуючих та обладнання для їх виробництва. Обмеження запровадили з метою "захисту національної безпеки та інтересів країни". Під заборону потрапили цивільні дрони великої дальності вагою понад чотири кілограми, які здатні перебувати в повітрі понад пів години, перевозити об'єкти та скидати їх на землю. Про це пише російське видання "Комерсант".

Зазначається, що за деякими типами БПЛА вже спостерігається дефіцит, у тому числі по агродронах, які використовуються у сільському господарстві. Їхня вага у середньому 30–40 кілограмів, їх виробляють у Росії у поодиноких примірниках.

Тепер для експорту обладнання китайський постачальник має отримати ліцензію Міністерства торгівлі Китаю та дозвіл митної служби, надавши інформацію про кінцевого одержувача. Водночас влада перевірить одержувача на присутність у списках санкцій, пов'язаних "з військовою діяльністю або небажаними для Китаю діями".

Пекін же заборонив експорт будь-яких дронів, якщо вони будуть застосовуватися у військових цілях. Це призвело до призупинення постачання навіть тієї продукції, яка не підпадає під введені обмеження. Якщо китайський експортер порушить вимоги ліцензії, то йому загрожує адміністративна відповідальність, а у разі навмисного порушення – кримінальна.

Більшість великих виробників безпілотників Росії заявили, що вони наперед поповнили запаси деталей. Зазначається, що їхні постачальники зараз намагаються розпочати отримання ліцензій. Розгляд заявок та оформлення документів може тривати від 6 місяців до року.

Гендиректор російської компанії "Транспорт майбутнього" Юрій Козаренко заявив, що ситуація "загострюється". За його словами, зараз тривають постачання, оформлені до 1 вересня, але в компанії вже відчули зміну роботи з митними, казначейськими службами та банками Китаю. Гендиректор ще однієї російської компанії "RuDrones" Дмітрій Дациков розповів, що у серпні виробники безпілотників вивозили оптом все, що могли: "Камери, датчики, контролери двигунів, пристрої протидії безпілотним повітряним суднам".

Гендиректор компанії "Авіановації" Сєрґєй Товкач у розмові з The Insider зазначив, що "китайський бізнес не хоче мати стосунку до війни, а ринок Росії та України для китайців дуже малий".

Декілька співрозмовників "Комерсанта" заявили, що російські відомства, у тому числі Мінпромторг, не беруть участь у переговорах з колегами з Китаю і не допомагають у налагодженні поставок.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням