USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

В Росії кажуть про "атаку українських диверсантів" на два села в Брянській області. Намагаємось розібратися, що відбувається

Ситуація нагадує трагікомедію з елементами фантастики
Брянська область
Джерело: відкриті джерела

2 березня росЗМІ опублікували інформацію про те, що в Брянській області на територію Климівського району нібито проникли українські диверсанти і захопили заручників. Йшлося ледь не про сотні людей.

Спочатку пропагандисти заявляли про українські ДРГ у складі 40 бійців. Потім ця цифра збільшилась до 50. 

Прямували вони до двох російських сіл – Любечани та Сушани. Обидва населені пункти знаходяться поблизу кордону з Україною. 

Незрозумілий цирк

Далі ситуація стала вкрай незрозумілою, подекуди навіть комічною. Губернатор Брянської області заявив про те, що на територію села Любечани нібито "проникла українська ДРГ", здійснила обстріл автомобіля, внаслідок чого була поранена дитина і чоловік. 

Після цього росЗМІ почали стверджувати, що так звана "група з 50 озброєних людей із жовтими пов'язками" зайшла на територію селища Сушани й взяла людей у заручники. Розповідали про місцевого фельдшера, яку нібито теж захопили в заручники, проте пізніше самі ж росЗМІ написали, що вона знайшлася у себе вдома.

Читайте також: Що таке Русский добровольческий корпус, бійці якого влаштували ґвалт у Брянській області

Що цікаво: судячи з усього, пропагандисти забули повідомити місцевій владі про те, що села хтось захоплює, оскільки сільські голови спростовували інформацію про захоплення.

Трагікомічний трилер з елементами фантастики

Далі стало ще цікавіше. Пропагандисти почали розповідати про те, що члени ДРГ розстріляли шкільний автобус. Проте одразу з'ясувалось, що це відверта брехня, оскільки діти знаходяться на дистанційному навчанні. 

Однак росЗМІ вперто публікували новини про те, що була застрелена дівчинка. Яка буквально одразу... воскресла.

Джерело: відкриті джерела

Потім з'ясувалось, що був ще хлопчик, якому нібито вистрілили в спину(!), і він з цією раною знайшов двох дівчаток, зміг домовитись з водієм автомобіля (!!), посадив їх в нього, а після того, як водія теж розстріляли, зупинив (!!!) машину і вивів дівчаток у ліс.

Завершення циркової вистави

В росЗМІ з'явились повідомлення про те, що українські ДРГ... раптово зникли з території сіл Сушани і Любечани.

Більш того. Їх начебто немає навіть на території Росії.

"На території РФ нікого з української групи вже немає, вони всі вийшли. Зараз йде пошук, можливо, бійців ЗСУ, що залишилися, на нашій території", – йдеться у повідомленні.

Джерело: скріншот

Початок громадянської війни?

Через деякий час в мережі з'явилось відеозвернення нібито представників Російського добровольчого корпуса. Воїни розповіли, що прийшли до Брянської області, "щоб показати співвітчизникам, що надія є, що вільні російські люди зі зброєю в руках можуть боротися з режимом".

Вони закликали росіян брати в руки зброю і протидіяти режиму Путіна.

Цікаво, що сьогодні президент РФ Володимир Путін повинен був провести засідання Радбезу, однак, як пізніше повідомив його прессекретар Дмитро Пєсков, засідання скасовано.

Позиція України

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що нинішні події у Брянській області – це провокація Росії.

"Історія про диверсійну групу у РФ є класичною свідомою провокацією. РФ хоче налякати свій народ, щоб виправдати напад на іншу країну та зростання бідності після року війни. Партизанський рух у РФ стає все сильніше і агресивніше. Бійся своїх партизанів", – написав він.

Доречі, ми детально розбиралися, чи розбірки на Брянщині підуть на користь Україні.

Ба більше, ОК "Північ" ще 23 лютого попереджало про можливі подібні диверсії.

"Нагадуємо! Ворог може вдаватися до провокацій та намагатися дискредитувати ЗСУ! Споживайте інформацію відповідально!" – йшлось у повідомленні.

Читайте також:
США таємно надіслали Україні понад 100 далекобійних ракет ATACMS, – ЗМІ США таємно надіслали Україні понад 100 далекобійних ракет ATACMS, – ЗМІ
Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела
Настоятеля Святогірської лаври, який Настоятеля Святогірської лаври, який "зливав" інформацію про розташування Сил оборони України, взяли під варту
США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван