USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

У найближчі два-три роки може відбутись компенсаційне підвищення народжуваності: Експерт роз’яснив, що це означає

У 2023 році на 100 зареєстрованих народжень припадало 265 померлих
новонароджений
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В Україні поступово зменшується рівень народжуваності. Причинами стали пандемія коронавірусу та повномасштабна війна. Про це в ефірі UWN повідомив заступник директора з наукової роботи Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи Олександр Гладун.

Водночас потрібно врахувати, що близько 6,5 млн громадян виїхали з країни. Крім того, багато народжень відбуваються на непідконтрольній території, ці дані, звичайно, не враховує Мін’юст.

"Війна призвела до того, що частина чоловіків, жінок загинули, розірвані сім’ї, тому напряму порівнювати те, що відбувається зараз, з тим, що було до повномасштабного вторгнення, не можна, але в цілому слід сказати, що дійсно в нас рівень народжуваності поступово зменшується. Тому це велика проблема, тому що якщо людина не народиться, то чисельність населення буде скорочуватися. В нас, наприклад, у 2021 році на 100 народжень було 262 померлих, а повинно бути приблизно однаково, щоб чисельність населення не скорочувалась", – каже Гладун.

У 2022 році на 100 зареєстрованих народжень припадало 263 зареєстрованих померлих, а у 2023-му – 265. Тобто приблизно на одному рівні останні три роки.

Чи варто очікувати бебібум на найближчий рік?

За словами Гладуна, після час війни бебібуму взагалі не варто очікувати. І, ймовірно, його не буде навіть після закінчення війни.

"Може відбутися так зване компенсаційна підвищення народжуваності. Тобто жінки почнуть (народжувати, – ред.) ті, що відкладали народження через війну, ті що виїжджали, наприклад. Це призведе до того, що після війни в найближчі два-три роки, можливо, трохи народжуваність підвищиться, а потім якщо не вживати активних заходів демографічної політики, то вона знову-таки впаде на той рівень, на якому була до початку війни", – пояснює експерт.

Однією із причин зниження народжуваності він називає відсутність безпеки: "Зараз ворог може бити по будь-якому місту, селищу України, то ніхто не є захищений".

Показники народжуваності в Україні падають

Починаючи з 2013 року падають показники народжуваності. Це приблизно становить 7% в рік. А повномасштабне вторгнення Росії призвело до ще більшої кризи.

За даними МОЗ, у 2023 році в середньому щомісяця в Україні народжувалося близько 16 тис. 100 дітей. Тоді як до великої війни кількість немовлят коливалася в межах 21 тис. – 23 тис. на місяць.

У Національній службі здоров'я України зазначили, що торік в країні зафіксували 176 тис. 981 проведення пологів, до електронної системи охорони здоровʼя внесли дані про 178 тис. 128 дітей. 

До 2050 року рівень народжуваності у світі стрімко впаде

Дослідження, опубліковане в The Lancet свідчить про те, що рівень народжуваності майже в усіх країнах буде занадто низьким, щоб підтримувати рівень населення до кінця століття. Ця тенденція призведе до поділу на "бебібум" і "бебібуст", а до 2050 року рівень народжуваності буде нижчим від рівня відтворення населення – складатиме 76%. 

Водночас дослідники вказують на особливо тривожну тенденцію для таких країн, як Південна Корея та Сербія, де коефіцієнт народжуваності становить менш як 1,1 дитини на кожну жінку. А це наражає на проблеми, пов’язані зі зменшенням робочої сили.

Читайте також:
Росіяни можуть отримати тактичні переваги, поки Україна чекає допомогу від США, - ISW Росіяни можуть отримати тактичні переваги, поки Україна чекає допомогу від США, - ISW
Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном
Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild
Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів