USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

У 2021−2022 роках українці недоотримали понад 200 тисяч засобів реабілітації

При цьому виділені кошти були використані повністю
Андрій Майснер
Андрій Майснер
Джерело: Рахункова палата

Станом на початок березня, через пів року від затвердження звіту Рахункової палати щодо аудиту ефективності використання коштів держбюджету на забезпечення населення технічними засобами реабілітації, виконано менше половини рекомендацій інституції. Про це повідомив заступник голови Рахункової палати Андрій Майснер.

Він наголосив, що така ситуація створює додаткові ризики щодо ненаведення ладу в забезпеченні населення техзасобами реабілітації та реадаптації.

"Чинна нормативно-правова база щодо забезпечення осіб із інвалідністю тимчасовими засобами реабілітації є суперечливою, не адаптованою до змін, внесених до Закону України "Про реабілітацію осіб із інвалідністю в Україні", та потребує унормування цілої низки питань. А в окремих випадках вона має відверту антисоціальну спрямованість. Це не сприяє ефективному використанню коштів державного бюджету", − окреслив Андрій Майснер висновки аудиту.

Заступник голови Рахункової палати звернув увагу, зокрема, на проблему ціноутворення на імпортні компоненти для протезування. Їх часто закуповували через посередників, які завищували ціни у рази, порівняно із задекларованою на митниці вартістю.

"Така ситуація обумовлена чинним механізмом формування граничної вартості, що створює передумови для оплати коштами держбюджету імпортних компонентів за ціною, значно вищою за ціни виробників і офіційних імпортерів", – йдеться у повідомленні.

Також Андрій Майснер звернув увагу на факти надання підприємствами-виробниками до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю недостовірної інформації про фактичну дату забезпечення громадян технічними засобами реабілітації.

"У 2021−2022 роках громадяни недоотримали більше ніж 200 тисяч засобів реабілітації − при цьому кошти держбюджету на суму понад 3 млрд гривень використано повністю", − наголосив він.

Раніше ми повідомляли, що в українській системі охорони здоров'я будуть функціонувати шість монопрофільних реабілітаційних закладів, які зосереджені на певні види травм.

Читайте також:
Від слів до профільних центрів: Наскільки в областях готові допомогти захисникам пройти реабілітацію та повернутися до життя Від слів до профільних центрів: Наскільки в областях готові допомогти захисникам пройти реабілітацію та повернутися до життя
Попри ворожі обстріли Куп'янського району, люди повертаються з евакуації засаджувати та обробляти городи Попри ворожі обстріли Куп'янського району, люди повертаються з евакуації засаджувати та обробляти городи
9 травня є одним з найменш популярних свят в Україні, – опитування 9 травня є одним з найменш популярних свят в Україні, – опитування
"Донька не впізнала мене після поранення": Для 32-х поранених воїнів міжнародні лікарі провели в Україні реконструктивні операції на обличчі