USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Турецькі компанії всупереч санкціям продовжують експортувати американську електроніку для російської армії, – WSJ

В схемі задіяні щонайменше 13 турецьких фірм
Росія Туреччина
Джерело: відкриті джерела

Турецькі компанії, порушуючи американські санкції, продовжують експортувати в Росію низку товарів зі США, зокрема електроніку, запчастини та інше. Про це пише The Wall Street Journal.

В публікації йдеться, що деякі із заборонених товарів вкрай необхідні російській армії.

Деталі

Журналісти з'ясували, що щонайменше 13 турецьких фірм у 2022 році експортували в Росію товарів на суму 18,5 мільйона доларів. Партій щонайменше було три.

Експортувалася пластмаса, гумові вироби і транспортні засоби. Їх продали 10 російським компаніям, які знаходяться під санкціями Сполучених Штатів Америки.

Крім того, з березня по жовтень 2022 року турки відправили росіянам ще ліфти, електрогенератори, друковані плати, рульові колеса для вантажівок, фільтри для двигунів та інші американські товари.

Хто був покупцем

Як встановили автори публікації, одним з основних імпортерів санкційних товарів з Турції було дочірнє підприємство російської корпорації "Тактичні ракети", що виробляє системи озброєння для російського флоту, і "Промтехнологія". Обидві компанії знаходяться під санкціями США.

"Турецькі компанії минулого року експортували на десятки мільйонів доларів машин, електроніки, запчастин та інших товарів, необхідних Росії для її збройних сил, згідно з дослідженням торгових даних, що показує, як Москва може підтримувати свої військові зусилля, незважаючи на міжнародні санкції", – йдеться у статті.

Реакція Штатів

Високопосадовці міністерства фінансів США відвідали Туреччину, ОАЕ та Оман, та попередили уряди країн щодо наслідків, які будуть, у випадку продовження постачання Росії санкційних товарів. Особливий акцент був зроблений щодо військових закупівель.

Туреччина також була окремо попереджена щодо окремих санкцій проти своїх громадян, якщо ті продовжать обслуговувати літаки американського виробництва, які здійснюють польоти в Росію і з Росії.

"Ці попередження є перевіркою того, чи зможуть США та їхні союзники досягти успіху в ізоляції Росії в довгостроковій перспективі, або чи зможе Москва послабити вплив санкцій, торгуючи з такими великими економіками, як Туреччина, Китай, Індія та арабські країни", – йдеться у статті.

Раніше повідомлялося, що Міністерство фінансів Сполучених Штатів ввело санкції проти ряду фізичних та юридичних осіб, які допомагали Росії з озброєнням. Загалом обмеження торкнулися компаній із Сінгапуру, Ізраїлю, Латвії, Кіпру та Болгарії. Однак Мінфін США вказав, що головними організаторами мережі з обходу антиросійських санкцій є кіпрсько-російський бізнесмен Ігор Зименков, а також його син Джонатан.


Читайте також:
Макрон думає над впровадженням ядерної зброї Франції в систему захисту Європи від РФ Макрон думає над впровадженням ядерної зброї Франції в систему захисту Європи від РФ
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину
Британія оцінює втрати Росії у війні проти України в 450 тисяч військових Британія оцінює втрати Росії у війні проти України в 450 тисяч військових