USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Цифровізація в армії вирішила б основну частину проблем військових, – адвокат

На сьогодні військовослужбовці стикаються в армії з безліччю проблем, за якими потрібна допомога юриста. Ці проблеми можна було б вирішити реформами
Гроші ЗСУ

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Невиплата грошей під час лікування військовослужбовців, складнощі під час отримання статусу учасника бойових дій та навіть просто нереєстрація рапортів – це найчастіші проблеми, з якими діючі військові звертаються до адвокатів. І, як правило, всі вони виникають з вини військової частини. Далі суд.

За словами адвокатів, майже 100 відсотків таких позовів вирішуються на користь позивача, тобто військового, і тоді держава в особі військової частини не просто виплачує гроші чи надає відповідні послуги, а і покриває судові витрати та послуги адвокатів. Юрист Артем Карташов розповів для UWN, як виходити з таких ситуацій та з якими ще питаннями військовослужбовці звертаються до юристів.

Найпоширеніші запити військових до юристів 

Серед військовослужбовців найпопулярніше питання – це невиплата, недоплата грошового забезпечення. Часто це буває саме на час лікування. Поранені військовослужбовці потрапляють на лікування, якщо поранення тяжкі і лікування займає багато часу. Весь цей час їм мають виплачувати додаткову винагороду, так звані "100 тисяч". На жаль, так буває не завжди.

Найбільша кількість звернень стосується саме виплати цієї додаткової грошової винагороди. Військовослужбовці лежать на лікуванні і військова частина їм через кілька місяців припиняє платити. На цьому комунікація закінчується, вони можуть повернутися на службу, але цей проміжок, якщо вони не звертаються за допомогою, то частина так і не виплачує.

Чесно кажучи, важко сказати, чому так відбувається, оскільки ці кошти цільові і їх важко привласнити, вони не виплачуються, якщо немає бійців на лікуванні. Логіка, чому так відбувається, незрозуміла до цього часу. 

Що з такими випадками буває дуже дивного. Був випадок в практиці моєї колеги, коли військовослужбовець звернувся до суду за грошовою допомогою щодо колишньої військової частини. І ця колишня військова частина розпочала службове розслідування через рік, що нібито, коли він лікувався, то на пару днів запізнився з лікування або не сповістив, де він знаходиться. Хотіли його оформити в СЗЧ. Причому не заднім числом, а ось розпочали службове розслідування. Чому так відбувається – загадка. 

Звісно, такі проблеми є не у всіх військових частинах, але точно є військові з'єднання  або частини, або бригади, або інші формування, які чомусь так вчиняють. Військовослужбовець заявляє, що йому неправильно нарахували виплати і  вони  або просто ігнорують, або навіть створюють проблеми різного роду. Таких запитів найбільше.

Друге – це лікування, проходження лікування, проходження реабілітації. Буває так, що військовослужбовці, які, наприклад, отримують контузії різного роду або ушкодження, які не є видимі, там кінцівки всі цілі, але є баротравма, яка переростає в епілепсію, – з таким лікуванням теж дуже багато проблем. 

Новини за темою: Україна розглядає низку сценаріїв фінансування армії, зокрема "неприємні", – нардепка Підласа

Ще є питання на тему неприйняття рапортів. Це така проблема, яка тягнеться вже досить давно. Тобто військові частини не реєструють рапорти: “Я розлив каву на ваш рапорт”,  “Він не підходить або ви написали в неправильній формі”, або “Ручкою не можна”, або в” Друкованому вигляді не можна”. Це просто відвертий дитячий садок! Такого більше просто ніде немає – ані в поліції, ані в якихось цивільних установах. А тут “рапорт зіпсований” або він “ветхий”. 

Ще один з найчастіших запитів – це отримання статусу учасника бойових дій. Є багато військових частин, де військовослужбовці подають рапорти на отримання статусу учасника бойових дій, вони або самі можуть звернутися, або ж сама військова частина може це зробити. І в першому і в другому випадку військові залежать від частини, а там ставлення є різного роду – знову ж таки “загубили”, “не подамо”, “не зараз, потім”. 

Ці проблеми і питання призводять до багатьох негативних наслідків, в тому числі економічних, у виглядів судів, стягнень додаткових коштів, які не мали бути стягнуті, до насправді недоброчесних адвокатів і громадських організацій, які беруть 17 тисяч гривень за зразок рапорту, який висить на сайті Міноборони, 5 тисяч доларів – за отримання УБД і так далі. 

Як вийти із ситуації 

Тобто проблеми породжують проблеми. Насправді цифровізація могла б левову частку цих проблем вирішити, і звернень до юристів було б набагато меншеОсновна проблема  також в тому, що обсяг цих питань і обсяг роботи, яка лягає на плечі юристів або адвокатів, самих військових, їх родин або сімей загиблих захисників, – їх можна вирішити шляхом цифровізації багатьох моментів у війську. Вони виникають в основному через недбалість військової частини і майже однакові з 2022 року. 

Взяти, наприклад, винагороду в розмірі цих 100 тисяч, і, наприклад, військовослужбовців, які знаходяться за бойовим розпорядженням, їм там платять частину з цих коштів. Так, є ще різні встановлені розміри залежно від лінії, на якій знаходиться військовослужбовець. Але їм в частині не доносять, чому виплачують  50, а не 100 і це трошки плутає. Тому тут питання більше в комунікації і, знову ж таки – цифровізації. Можливо, якийсь додаток, та сама “Армія+”, вирішить це і додасть можливість введення інформації, в якому населеному пункті перебуває військовослужбовець, виконуючи бойові задачі  і калькулятор би розраховував те, що йому мають платити, і все.

Або були б якісь більш зрозумілі роз'яснення, тому що дуже багато категорій військовослужбовців перераховано в наказі. Наприклад, є збиття повітряних або морських цілей і прикриття повітряного простору.  Ніби щось схоже, але різні грошові забезпечення. І багато військовослужбовців плутаються. Комунікація часто з військовою частиною також ненайкраща, і військова частина не пояснює. І починаються ці рухи в сторону суддів, звернення до адвокатів, конфлікти тощо.

Насправді людський фактор в армії в багатьох питаннях негативно впливає на процеси. І автоматизація, і цифровізація могли б більшість з них справді вирішити. Це і знімає навантаження посадових осіб, з'являється більше часу для розв'язання операційних питань.

З іншої сторони, і військовослужбовцям буде зрозуміло. Наприклад, мобілізовані не є професійними військовими, відповідно вони не є знавцями військового законодавства. Людина пішла захищати Батьківщину, але при цьому ще має думати яку саме суму грошового забезпечення має отримати і багато інших, зайвих, питань. 

Багато процесів і багато порожніх конфліктів, зайві витрати, такі як судові збори, витрати на адвокатів, які мають бути відшкодовані стороною, яка програла після процесу. Тобто це величезні суми, якщо взяти Україну взагалі. 

І це, звичайно, не сприяє мобілізації, не сприяє довірі до армії, довірі до держави. В тому числі це, скажімо так, демотивує самих військових.

 

Читайте також:
ЗСУ могли уразити на аеродромі ЗСУ могли уразити на аеродромі "Борисоглєбськ" рідкісні авіаційні боєприпаси
За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні
Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця
Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід