USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Цьогоріч російські виробники взуття закупилися матеріалами у ЄС на 4,1 млн доларів: Що саме купували?

Серед товарів – шкіра, клей, запчастини для взуттєвих станків та інше
російські чоботи

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Російські  виробники взуття для силових структур "Донобувь", "Фарадей", "Іскож" та "Юнічел" у 2023 році напряму імпортували від європейських компаній продукцію на 4,1 мільйона доларів. Серед товарів – шкіра, клей, запчастини для взуттєвих станків та інше. Про це повідомляє проєкт Trap Aggressor аналітичного центру StateWatch із посиланням на дані торговельних баз.

Які європейські постачальники потрапили у поле зору?

  • італійська компанія Conceria Cervinia Spa (1,7 млн доларів);
  • білорусько-німецька компанія Belintertrans Germany Gmbh (0,9 млн доларів);
  • німецька компанія Neuhaus Gmbh (0,7 млн доларів).

Зазначається, що журналісти дослідили зразки російського взуття, знайденого на полі бою та на деокупованих територіях українськими військовими, і виявили берці виробництва перелічених вище компаній. А далі почали вивчати торговельні бази і закупівлі компаній, які і виробляють це взуття, у європейських країнах.

Цьогоріч виробники чобіт для росармії купили продукції у ЄС на 4,1 млн доларів
Джерело: Trap Aggressor

"Російська компанія "Фарадей" у 2023 році презентувала свою продукцію на виставці "Армія-2023", а у 2022 році отримала як мінімум шість замовлень на взуття від Міністерства внутрішніх справ Росії на загальну суму 50 млн доларів. Лише з початку 2023 року ця фірма купила шкіри та інших товарів у італійської компанії Conceria Cervinia Spa на 1,7 мільйона доларів, німецької компанії Jakob Keck Chemie Gmbh на 300 тисяч доларів та Salamander Sps Gmbh & Co.Kg на 80 тисяч доларів", – зазначається у публікації.

Російський виробник "Донобувь" публічно заявляв на своєму сайті про співпрацю з Міністерством оборони Росії, а у сюжеті російського медіа 2022 року з керівництвом компанії йдеться про те, що вони виконують державні замовлення для російських військових і перейшли на роботу у три зміни.

"У 2023 році європейським ключовим постачальником "Донобуві" стала німецька компанія Salamander Sps Gmbh & Co Kg, яка поставила напряму цій компанії в Росію шкіри на 60 тис. доларів", – додають у виданні.

Цьогоріч виробники чобіт для росармії купили продукції у ЄС на 4,1 млн доларів
Джерело: Trap Aggressor

Кіровський комбінат штучних шкір "Іскож", який офіційно називається "Ордену Вітчизняної війни I ступеня", системно допомагає російським військовим у війні проти України.

"Компанія співпрацює з російським волонтерським фондом "Zа Вятку": у березні 2023 року комбінат поставив 5 км джгутів, якими волонтери наповнюють російські аптечки, у травні російські військові записували відеоподяку за отримані джгути, у червні волонтерський фонд знову дякував комбінату за нову партію джгутів, у липні волонтерський фонд звітував про передачу джгутів виробництва комбінату російським військовим у зону бойових дій в Україні. А вже в серпні комбінат випустив експериментальну партію взуття для російських розвідників та штурмовиків", – зазначається у матеріалі.

Автори також вказують на те, що, окрім того, компанія постійно виграє тендери на постачання підошов російським виправним колоніям.

"Найбільшим європейським постачальником "Іскожу" у 2023 році стала німецька компанія Neuhaus Gmbh, яка поставила російській компанії електрогенератор вартістю 700 тисяч доларів. На сайті компанії зазначено, що основний засновник Neuhaus – росіянин. Також іспанська компанія Celme Sl поставила "Іскожу" станок для виготовлення гумової підошви вартістю 400 тисяч доларів", – уточнюють журналісти.

До повномасштабного вторгнення Росії в Україну долучилась і російська компанія "Юнічел". Взимку 2022 року звідти до міністерства оборони Росії відправили всі берці цивільного призначення, які були на складах фірми на той момент.

"Тоді "Юнічел" ще не виготовляла саме військове взуття, проте після запиту від держави компанія почала переходити на виробництво берців для солдатів, про що заявляв директор компанії Володимир Денисенко. Найактивніший європейський партнер компанії – білоруська фірма з офісом у Німеччині Belintertrans Germany, яка за 2023 рік поставила "Юнічелу" креми, резину тощо різних європейських виробників на 900 тисяч доларів", – наголошують автори.

На сайті Belintertrans Germany йдеться про те, що це компанія білоруської державної залізниці з офісом у Німеччині, яка пропонує логістичні послуги. Belintertrans Germany відправляли товари в Росію від імені компанії з красномовною назвою Taiga International Trading Srl – італійської компанії російських бізнесменів. На російськомовному сайті "Тайги" йдеться про те, що вони – стратегічні партнери російського "Юнічела", додають у виданні.

Цьогоріч виробники чобіт для росармії купили продукції у ЄС на 4,1 млн доларів
Джерело: Trap Aggressor

Зазначається, що Trap Aggressor звернувся до перелічених компаній з країн ЄС за коментарем, проте відповіді поки що не отримав. При цьому у травні 2023 року німецька компанія Salamander публічно пообіцяла добровільно перестати торгувати з росіянами.

Не потрапили під санкції ЄС

У виданні пишуть, що російські виробники взуття не потрапили під санкції Європейського Союзу попри те, що частина з них опинилась в санкційних списках України. Так, "Донобувь" та "Фарадей" знаходяться під обмеженнями в Україні з травня 2023 року.

Крім того, журналісти звертають увагу на те, що Євросоюз не застосовував повноцінне ембарго на торгівлю з Росією, а лише обмежив її окремими товарами – наприклад, військового чи подвійного призначення. Тож такі товари, як шкіра, гума, підошви чи інші елементи для виготовлення одягу та взуття, з точки зору міжнародної торгівлі, не використовуються для війни.

Раніше ми повідомляли, що попри санкції Росія продовжує отримувати зброю з Європи та США. Тоді зазначалося, що РФ закуповує зброю через треті країни.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням