USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

"Гетьман Іван Мазепа" вийшов на державні ходові випробування. Чим оснащений та як побудований корвет?

Корвет повинен увійти до складу українського військового флоту у 2024 році
Гетьман Іван Мазепа_1
"Гетьман Іван Мазепа"
Джерело: Defense Express

Корвет "Гетьман Іван Мазепа" зараз у морі проходить державні ходові випробування - відповідне відео показало командування ВМС. Аналітики Defense Express детально розглянули український варіант турецького корвета класу Ada і розібрали, як же побудований "Мазепа".

Експерти кажуть, що вже більшість зовнішніх систем на кораблі змонтовані. А конфігурація саме української версії турецького корвета відрізняється від того, що обрали ВМС Туреччини та ВМС Пакистану. Різниця помітна на сенсорах корабля. А головний інструмент - РЛС SMART-S від Thales із дальністю огляду до 250 км лишився без змін.

"Гетьман Іван Мазепа" отримав додаткову радіотехнічну систему, яка схована під радіопрозорими куполами і яка відсутня на кораблях у турецькій версії. Корабель штатно оснащується комплексом РТР та РЕБ ARES-2N від Aselsan.

Що важливо, на корветі встановлено 35-мм зенітну установку Gokdeniz, яка є морською версією Korkut від Aselsan. 

"На цю установку поклали задачу зі знищення повітряних цілей у зоні до чотирьох кілометрів при швидкострільності до 1100 пострілів за хвилину, зокрема і снарядами з повітряним підривом. Тобто, ця система бере на себе завдання зі знищення дронів і перехоплення на ближніх поступах протикорабельних ракет", - зауважують фахівці. 

Однак головним засобом ППО корвета є зенітний ракетний комплекс корабля. І нібито це - французький MICA VL, додають спеціалісти. Цей ЗРК із ракетами, що мають інфрачервоні або радіолокаційні головки самонаведення має дальність до 20 км та на висоті до 9 км. А два бойові модулі STAMP із 12,7 мм кулеметам від Aselsan завершують засоби самооборони українського корвета.

Аналітики додають, що модулі належать до сучасного покоління і мають автосупроводження цілі.

"Під водою лишився гідроакустичний комплекс TBT-01 Yakamoz, протиторпедний комплекс постановки завад, самі торпеди, які зараз необхідні для знищення підводних човнів. Протичовновий вертоліт, який є дуже важливим та недешевим елементом загальної боєздатності корабля", - коментують експерти.

Водночас поки невідомо чи оснащений "Гетьман Іван Мазепа" протикорабельними ракетами, бо зараз на кораблі змонтовані лише універсальні установки під пускові контейнери. Втім, корвет повинен увійти до складу українського військового флоту в 2024 році.

Раніше ми повідомляли про морські дрони СБУ Sea Baby, які дистанційно мінують морські шляхи. Боєприпас "малюка" обладнаний акустичними й електромагнітними датчиками, що здатні виявити присутність ворожого корабля й відповідно здетонувати. Завдяки цьому, станом на кінець червня вже вдалося уразити чотири російські кораблі.

Читайте також:
ЗСУ могли уразити на аеродромі ЗСУ могли уразити на аеродромі "Борисоглєбськ" рідкісні авіаційні боєприпаси
За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні
Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця
Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід