USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Топплавець юніорського ЧС: Желтяков здобув два золота, рекорди України й олімпійську ліцензію

World Aquatics, світова керівна організація з плавання, визнала Желтякова найкращим спортсменом турніру серед чоловіків
Олександр Желтяков

Олександр Желтяков

Джерело: Сергій Лисак

В ізраїльській Нетанії завершився юніорський чемпіонат світу-2023 з плавання, серед учасників сумарно розіграли 42 комплекти медалей. З двома золотими нагородами Україна розділила четверте місце підсумкового медального заліку ЧС-2023 з Данією і Боснією та Герцеговиною – обидві здобув 17-річний Олександр Желтяков, який тріумфально дебютував на турнірі, пише "Суспільне Спорт".

Так, до змагань Желтяков підходив у статусі нового чемпіона Європи серед юніорів. Цього року в сербському Белграді плавець вперше в кар'єрі виграв змагання цього рівня на спині (100 та 200 метрів, – ред.).

"Сумарний доробок українця в Ізраїлі склав три медалі: до перемог українець додав "срібло 50-метрівки на спині", – йдеться у повідомленні.

Як виступив Желтяков

Свій перший фінал на чемпіонаті Желтяков провів на дистанції у 100 метрів. Його час на фініші склав 53.73 секунди – це новий рекорд України. Срібний призер, чех Мірослав Кнедла, програв українцеві 0.28 секунди.

Насамкінець плавець вийшов на медальний фінал 200-метрівки на спині. Та здобув переконливу перемогу на шляху до свого другого золота – з перевагою у 2.8 секунди над американцем Даніелем Ділем.

Що означають результати спортсмена для України

Українець виконав свій другий олімпійський норматив – на 100-метрівці на спині. Для Желтякова це вже друга путівка до Парижа після його успіху на дистанції 200 метрів у квітні.

Олімпійський норматив (53.74 секунди, – ред.) українець перевиконав на 0.01 секунди. Тож спортсмен стане першим представником України на 100 метрах на спині на Олімпіаді з 2012 року, коли на етапі кваліфікації зупинився Олександр Ісаков.

World Aquatics, світова керівна організація з плавання, визнала Желтякова найкращим спортсменом турніру серед чоловіків.

Разом з тим Желтяков став найуспішнішим українцем в історії юніорських чемпіонатів світу з плавання у чоловічих дисциплінах. Досі три золота (всі – 2011 року, – ред.) на одному чемпіонаті здобувала лише Дарина Зевіна.

Завдяки нагородам Желтякова Україна посіла свою найвищу в історії сходинку серед збірних на юніорському ЧС – четверте місце.

Новини за темою: Новий рекорд України: Садурська стала золотою чемпіонкою світу з підводного спорту

Читайте також:
Наздоганяти втрачене: 16 травня відбудеться перша конференція зі спортивного маркетингу SBC Summit Ukraine Наздоганяти втрачене: 16 травня відбудеться перша конференція зі спортивного маркетингу SBC Summit Ukraine
Sport&Business Club Україна обирає найкращий маркетинговий кейс квітня. Долучайтеся до голосування! Sport&Business Club Україна обирає найкращий маркетинговий кейс квітня. Долучайтеся до голосування!
В українській збірній з волейболу виник скандал: Низка гравців відмовилися їхати в табір команди В українській збірній з волейболу виник скандал: Низка гравців відмовилися їхати в табір команди
Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді