USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Теракт у Хартумі: ПВК "Вагнер" підірвала стратегічно важливий міст у Судані

Про причетність ПВК до теракту свідчать нічні обльоти аеророзвідки збройних сил Судану та перехоплена розмова представників "Вагнера"
підрив мосту у Судані_1
ПВК "Вагнер" підірвала міст у Судані
Джерело: відкриті джерела

Не дивлячись на заяви тоді ще живого Пригожина і медіа РФ про відсутність російських бойовиків у Судані, вагнерівці все ж діють в африканській країні. Ба більше, терористи з російської ПВК "Вагнера" причетні до знищення стратегічно важливого мосту Шамбат, свідчать дані аеророзвідки збройних сил Судану та перехоплена розмова представників "Вагнера".

Ситуація у Судані

Так, Збройні сили Судану почали активні наступальні дії в місті Умм-Дурман, вибиваючи Сили швидкого реагування (СШР) з укріплених ними позицій. Нині ж відстань від лінії фронту до Північного Хартума становить близько 3,5 км.

А от бойовики СШР, не маючи достатньо сил утримати натиск армії Судану, поступово розпочали відступ своїх військ у район мосту дорожньої розв'язки Вад Аль-Башир, де мають добре налагоджену систему постачання провізії та боєприпасів. Припускається, що війська відступають, імовірно, з метою накопичення сил і подальшого створення плацдарму для наступу на раніше втрачені території, додають розвідники.

Відтак, через ризик просування армії Судану вглиб території міста Хартум і нездатність тримати тривалу оборону мосту Шамбат, Силам швидкого реагування було стратегічно необхідно знищити міст до приходу збройних сил Судану.

Причетність ПВК "Вагнер"

За даними суданської розвідки, у ніч з 10 на 11 листопада на місце прибула група ПВК "Вагнер" для підриву мосту Шамбат, аби перешкодити переходу урядових військ через Ніл у Північний Хартум. Про це свідчать дані аеророзвідки Збройних сил Судану та радіоперехоплення розмов ПВК "Вагнер".

Для цього бойовики ПВК "Вагнер" винайняли місцевого цивільного, аби перегнав вантажівку з вибухівкою через міст, і здійснили дистанційний вибух.

ПВК "Вагнер" підірвала міст у Судані
Джерело: відкриті джерела

Чому міст Шамбат такий важливий?

Розпочнемо з того, що бої між армією Судану та Силами швидкого реагування (RSF) спалахнули 15 квітня цього року. RSF виступає проти чинного уряду і каже, що прагне встановити в країні демократію. Станом на жовтень, за даними ЗМІ, було відомо про понад 3 тис. загиблих і 6 тис. поранених через цей конфлікт. За даними ООН, понад мільйон людей полишили країну.

А от міст Шамбат, який перекинуто через Ніл, має стратегічне значення. Він з'єднує міста Умм-Дурман та Хартум у Судані. Знищення цього мосту дає можливість Силам швидкого реагування тримати "оборону" та не дати можливість армії Судану просуватися вглиб території міста Хартум – столиці Судану.

Додамо

Після спроби заколоту і загибелі керівництва приватної військової компанії "Вагнер" російська держава намагається посилити свій контроль над угрупованням. 

Читайте також:
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар
Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ
РФ готує нову провокацію проти України, пов'язану з українським спецназом в Африці, – ГУР РФ готує нову провокацію проти України, пов'язану з українським спецназом в Африці, – ГУР