USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

США повернуть ядерну зброю до Великої Британії, щоб протистояти РФ, - The Telegraph

Очікується, що на авіабазі будуть розміщені американські гравітаційні бомби B61-12
США
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Сполучені Штати Америки планують знову розмістити свою ядерну зброю на території Великої Британії – на авіабазі Лейкенхіт, де вона раніше зберігалася до 2008 року. Пояснюють це зростанням загрози з боку Росії, пише The Telegraph з посиланням на документи Пентагону.

Щонайменше два документи Міноборони США стосуються підготовки до "ядерної місії" на базі Королівських ВПС Лейкенхіт. Дані свідчать, що Пентагон замовив для бази нове обладнання, зокрема балістичні щити, призначені для захисту військовослужбовців.

"Є й будівництво нового житлового комплексу для американських військовослужбовців, які працюють на об'єкті. Проєкт має розпочатися у червні. США раніше оголосили про плани розмістити в Лейкеніхті дві ескадрильї винищувачів п'ятого покоління F-35, які здатні нести ядерні бомби", - повідомляє видання.

Очікується, що на авіабазі будуть розміщені американські гравітаційні бомби B61-12, які мають потужність до 50 кілотонн – понад утричі більшу, ніж потужність атомної бомби, скинутої на Хіросіму в 1945 році.

Що відомо про американську ядерну зброю?

Американську ядерну зброю розмістили в низці європейських країн в часи Холодної війни. Із Великої Британії її вивезли у 2008 році.

Повернення американської зброї до країни є частиною програми НАТО з розвитку і модернізації ядерних об'єктів у відповідь на посилення напруженості у відносинах з Росією після її повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Новини за темою: Росія повинна відмовитись від ядерної зброї, – у Міноборони України назвали одну з умов завершення війни

Ядерне мислення РФ змінилося

Війна в Україні підірвала довіру Росії до її звичайних збройних сил і підвищила важливість для Москви нестратегічної ядерної зброї як засобу стримування і перемоги над НАТО у потенційному майбутньому конфлікті. Про це пише Reuters із посиланням на звіт лондонського Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS).

За даними звіту, нестратегічна ядерна зброя включає усю ядерну зброю з радіусом дії до 5 тис. 500 кілометрів, починаючи з тактичних озброєнь, призначених для використання на полі бою.

Також аналітики задумуються над тим, чи може Росія наважитися на запуск нестратегічної ядерної зброї в надії, що Заходу бракує рішучості для ядерної відповіді.

"Російське сприйняття відсутності твердої волі Заходу застосувати ядерну зброю або прийняти жертви у конфлікті ще більше зміцнює агресивну думку і доктрину Росії про нестратегічну ядерну зброю. Логіка Росії щодо використання такого типу зброї полягає у контрольованій ескалації конфлікту або для того, щоб запобігти залученню США і НАТО, або для того, щоб примусити їх до припинення війни на російських умовах", – йдеться у звіті.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону
Росія допомогла КНДР відновити економіку Росія допомогла КНДР відновити економіку