USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

США очікує повернення експорту українського зерна до "довоєнних показників"

До цього рівня планують повернутися за кілька місяців
зерно

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

У Державному департаменті Сполучених Штатів Америки бачать "життєздатні маршрути" для експорту українського зерна, а тому прагнуть у наступні місяці повернутися до "довоєнних показників" експорту. Про це заявив керівник Офісу з координації санкцій Державного департаменту США Джеймс О'Брайен, пише Reuters.

"Бачимо, що існують життєздатні маршрути через територіальні води і сухопутні шляхи України. І прагнемо протягом наступних кількох місяців повернутися до експорту з України на рівні середніх довоєнних показників", - сказав керівник.

Що передувало?

Раніше Україна відвантажувала мільйони тонн продовольства з чорноморських портів Одеси та Миколаєва. Після виходу Росії із "зернової угоди" Україна змушена покладатися на порти на річці Дунай.

Нагадаємо, Україна і Росія не підписували прямої угоди щодо "зернового коридору". Тоді Україна підписала договір з ООН та Туреччиною. Росія, зі свого боку, зробила те саме.

Також ми писали, що Туреччина, Катар і Росія готують нову угоду, яка має замінити "зернову угоду".

Пропонується постачати російське зерно в бідні країни, переважно в Африці. Туреччина виступатиме як організатор, а Катар - як спонсор поставок.

Новини за темою: Туреччина, Катар і РФ готують угоду, яка замінить "зернову", - Bild

Нагадаємо, угоду про безпечне вивезення зерна через Чорне море Україна підписала з Туреччиною та ООН у липні 2022 року. Дзеркальну угоду з Організацією Об'єднаних Націй і Туреччиною підписала Росія. Між собою Україна та РФ не підписували домовленостей.

Крім того, Туреччина продовжує працювати щодо пропозицій для відновлення "зернової угоди". Про це пише видання Sabah.

Журналісти зазначають, що відповідні переговори з учасниками угоди можуть пройти у Стамбулі.

Читайте також:
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg
США підвищують мита на імпорт товарів з Китаю: Обмеження зачеплять й електромобілі США підвищують мита на імпорт товарів з Китаю: Обмеження зачеплять й електромобілі