USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Українська зброя проти флоту РФ: Що відомо про підводний безпілотник Toloka

Морський безпілотник буде мати високу маневреність завдяки особливій конструкції
Підводний безпілотник_1
Підводний безпілотник
Джерело: Мілітарний

Україна стала відомою тим, що знаходить нетрадиційні рішення для боротьби з російською агресією у Чорному морі. Одним з таких прикладів є підводний безпілотник проєкту Toloka. У виданні Naval News назвали особливості української розробки.

Toloka TLK-150 – відносно невеликий безпілотник завдовжки лише 2,5 метра.

Він має подвійні двигуни, що підрулюють на невеликих крилоподібних стабілізаторах, і великий кіль. Разом з іншими конструктивними особливостями морський пристрій отримав високу маневреність.

Видання також припускає, що камера безпілотника може використовуватися як перископ для місій зі збору розвідувальних даних поблизу ворожого берега. Також камера може допомогти підводному дрону наводитися під час атаки.

"Toloka TLK-150 є значно меншим за попередні українські морські безпілотники. Ймовірно, він має набагато менший радіус дії та меншу швидкість, однак компенсує це тим, що він більш непомітний і живучий", – відзначає Naval News.

Що цікаво: нещодавно Україна закупила в декількох країнах підводні безпілотники. Також шість морських дронів передала Велика Британія. Більша частина з них стосується розмінування, однак у виданні не виключають, що Україна могла їх використати для створення унікального TLK-150.

Україна розробляє підводні безпілотні торпеди

Український оборонно-промисловий комплекс розробляє кілька версій безпілотних торпед, повідомляє "Мілітарний".

За даними видання, один з прототипів торпед представили на виставці Brave1. 

Зазначимо, що Brave1 – це єдина платформа для співпраці defense tech компаній, держави та військових, а також інвесторів, волонтерських фондів, медіа і всіх, хто допомагає наближати перемогу через технології. Вона була заснована наприкінці квітня цього року Кабміном та військовими відомствами. 

Загалом розробляється три версії: TLK 1000 (4–12 метри); TLK 400 (4–6 метрів); TLK 150 (2,5 метра).

TLK 150 буде оснащений електродвигуном, матиме 100 км ходу та здатність нести до 20–50 кг вибухівки.

TLK 400 отримає 500 кг вибухівки та дальність ходу 1200 кілометрів.

А 4-12 метровий TLK 1000 із дальністю ходу 2000 кілометрів зможе нести до 5000 кг вибухівки.

До речі, українська компанія Ukrspecsystems представила свій новий БПЛА MiniShark, який насамперед створений для виконання розвідувальних завдань.

Читайте також:
"Редіс" Прокопенко закликав прибрати "Азов" з "чорних списків", щоб бригада почала отримувати зброю зі США
Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України
Україна розслідує майже 4 тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, - Лубінець Україна розслідує майже 4 тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, - Лубінець
ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії