USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Що таке пробаційний нагляд і чим він відрізняється від умовного терміну: Пояснення адвоката

Нове кримінальне покарання 27 вересня запровадив президент України
суд

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Пробаційний нагляд, який 27 вересня запровадив президент України Володимир Зеленський, замінює покарання, що безпосередньо пов'язані з позбавленням або обмеженням волі, розповів адвокат Антон Діденко в ефірі UWN.

"По суті це покарання, яке позначається як основне, бувають основні покарання кримінальні, а бувають додаткові, тому призначається основне, але воно замінює покарання, яке безпосередньо пов'язане з позбавленням або обмеженням волі", - пояснив він.

Діденко зазначив, що коли особа виконує пробаційну програму, на неї покладаються певні обов'язки. Приміром, регулярно з'являтися до органу пробації для того, щоб реєструватися і паралельно перевіряти стан виконання цих обов'язків, але вона не відбуває покарання, яке пов'язане з позбавленням або обмеженням її свободи.

"В принципі це щось подібне до того, що у нас існувало у вигляді умовного призначення покарання у вигляді позбавлення або обмеження волі, як у народі кажуть "умовний термін", це дещо подібне, але в даному випадку суд зможе це призначати безпосередньо як основний вид покарання, подібне, але не виключно, більш знижене в частині обов'язків, які покладаються на особу, щоб її реінтегрувати", - додав адвокат.

За його словами, головна мета пробаційного покарання - усунення соціальних чинників, які зумовили подібну поведінку особи, тобто безробіття, захворювання, ставлення до свого вчинку, спосіб життя тощо.

Чим відрізняється кримінальний строк від пробаційного нагляду?

Діденко пояснив, що пробаційний нягляд - це більш деталізовані вимоги щодо обов'язків, які особа зобов'язана виконувати, перебуваючи в даній пробаційній програмі. Оскільки перебуваючи під дією умовного строку найголовніша вимога, яка ставиться до особи - це не вчиняти нові правопорушення.

"При пробаційному нагляді так само існує цей обов'язок, але увага законодавця сфокусована також на тому, щоб цю особу реінтегрувати в суспільство. Тобто, в неї існує пробаційна програма, яка передбачає наприклад працевлаштування і яка може передбачати лікування від певних хвороб, від наркотичної залежності, від певних психічних хвороб", - зазначив він.

Нагадаємо, 27 вересня президент Володимир Зеленський підписав закон про запровадження в Україні нового виду кримінальних покарань - пробаційного нагляду.

Що це таке та які правопорушення можуть підпасти під пробаційний нагляд, розповідаємо тут.

Читайте також:
Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм
Мобілізація авто: У кого забиратимуть транспортний засіб та коли повертатимуть Мобілізація авто: У кого забиратимуть транспортний засіб та коли повертатимуть
Організатор Організатор "п'яних вечірок" Андрій Ярина вийшов з-під варти під заставу у 272,5 тисячі гривень
Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану та мобілізації Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану та мобілізації