USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Знімали роботу ППО та інших Сил оборони: СБУ повідомила про підозру понад 200 фігурантам

29.06.2023 14:52 169
У спецслужбі дійшли висновку, що ці особи фактично допомагали ворогу готувати, здійснювати та коригувати удари
СБУ
Джерело: відкриті джерела

Від початку повномасштабного вторгнення Росії за матеріалами Служби безпеки повідомлено про підозру більш ніж 200 фігурантам, які незаконно поширювали інформацію про Сили оборони України. Про це розповіли у спецслужбі.

"Фактично ці особи допомагали ворогу готувати, здійснювати та коригувати повітряні удари по нашій території, в тому числі з використанням крилатих ракет і дронів-камікадзе", – зазначили там.

Підозри цим особам оголошено за статтею 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване розповсюдження інформації щодо напрямку, переміщення зброї, Збройних сил України або інших військових формувань).

Щодо 190 із цих фігурантів обвинувальні акти скеровано до суду. Зловмисникам загрожує до 12 років тюремного ув'язнення.

При цьому слідство встановило, що в більшості випадків громадяни цілеспрямовано передавали агресору інформацію про місця базування і переміщення підрозділів ЗСУ, Держприкордонслужби та Національної гвардії.

Приміром, наприкінці травня цього року співробітники СБУ затримали на Донеччині інформатора Головного управління генштабу з РФ (більш відомого як ГРУ). Фігурант намагався приховано зафіксувати рух українських військових колон, які переправлялися через р. Сіверський Донець у напрямку Бахмута.

Що передувало?

17 травня Служба безпеки України встановила особи шістьох мешканців столиці, які незаконно поширювали інформацію про роботу сил ППО під час масованої атаки РФ на Київ. Про це поінформував пресцентр СБУ.

"У ніч на 16 травня кияни здійснили несанкціоновану фото- та відеозйомку роботи української протиповітряної оборони та розмістили відповідні матеріали у соцмережах. Серед іншого – фігуранти зафіксували результати ураження російських крилатих і балістичних ракет. Тим самим вони могли розкрити місцеположення та специфіку роботи вітчизняної ППО", – йдеться в повідомленні.

Крім того, кіберфахівці СБУ заблокували роботу онлайн-камер, які в автоматичному режимі фіксували роботу української протиповітряної оборони. За даними слідства, виявлені відеокамери перебувають на балансі декількох столичних комерційних структур.

Блогери, які засвітили роботу ППО
Джерело: СБУ

При цьому доступ до відзнятих файлів був відкритим для широкого кола користувачів, які виклали відео нічної атаки на Київ у загальному доступі в YouTube.

Отриману таким чином інформацію окупанти могли використовувати для коригування повторних повітряних ударів по столиці України.

Під час невідкладних слідчих дій за місцями фактичного проживання фігурантів вилучено мобільні телефони і комп’ютерну техніку, які вони використовували для поширення забороненого контенту.

За вказаними фактами слідчі СБУ зареєстрували кримінальне провадження за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану). Винуватцям загрожує до восьми років ув’язнення.

Вже 31 травня Служба безпеки України повідомила про підозру чотирьом блогеркам, які "засвітили" роботу ППО під час російського удару по Києву 16 травня. 

Так, правоохоронці зібрали доказову базу й отримали висновки експертиз, що підтвердили незаконну діяльність чотирьох мешканок столиці, які поширювали інформацію про роботу української ППО під час тодішньої масованої атаки.

"Одна з них – 32-річна киянка – виклала заборонений контент у своїх соцмережах та надіслала його адміністратору одного із популярних Telegram-каналів. А вже за кілька годин її відеозапис був поширений на проросійських майданчиках. Інша – 36-річна киянка – опублікувала відео з роботою ППО та результати ураження ворожих цілей у власному Instagram-акаунті. Третя – також поділилася своєю відеозйомкою у соцмережах", – йдеться у повідомленні.

Четверта підозрювана – уродженка Сумщини, яка проживає у Києві. Спочатку вона відзняла результати збиття ворожих ракет, а потім розіслала файли своїм знайомим у різні месенджери. Для уникнення кримінальної відповідальності зловмисниця намагалася видалити заборонені повідомлення.

Усім чотирьом слідчі СБУ повідомили про підозру, а згодом суд відправив їх під цілодобовий домашній арешт. Тепер блогерам заборонено залишати місце проживання до 31 липня 2023 року.

 

Читайте також:
Потенційно в Україні можуть мобілізувати 15-20 тисяч засуджених, - Арахамія Потенційно в Україні можуть мобілізувати 15-20 тисяч засуджених, - Арахамія
Відключення електроенергії для населення є малоймовірним, - Камельчук Відключення електроенергії для населення є малоймовірним, - Камельчук
Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, – речник ОСУВ Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, – речник ОСУВ "Хортиця"
В Індії заарештували чотирьох людей, які заманювали чоловіків воювати на боці Росії в Україні В Індії заарештували чотирьох людей, які заманювали чоловіків воювати на боці Росії в Україні