USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Росія з жовтня використовує по 15 тисяч боєприпасів за день, – Скібіцький

Окупанти наростили також і використання керованих авіаційних бомб
Вадим Скібіцький
Джерело: відкриті джерела

Окупанти восени суттєво збільшили використання боєприпасів. Лише у жовтні російські війська за день застосовують по 15 тисяч боєприпасів, розповів в інтерв'ю "Українській правді" представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький.

Наводимо його головні тези.

Про використання КАБів

В останні тижні зросла кількість використання ворогом так званих керованих авіаційних бомб (КАБ). Навесні та на початку літа росіяни щоденно використовували приблизно до 30 таких КАБів.

Зараз цей показник становить уже більше ніж 70.

"Мета РФ – знищення нашої енергетичної інфраструктури та інших критичних об’єктів, аби завдати нам побільше шкоди, а можливо, і дестабілізувати нашу внутрішню ситуацію в окремих регіонах, тому що однозначно це впливатиме на наше цивільне населення", – заявив Скібіцький.

Про збільшення виробництва високоточного озброєння

Воєнна розвідка України дуже пильно стежить за питаннями, які пов’язані з виробництвом будь-якого критичного, насамперед так званого "високоточного" озброєння РФ, БПЛА та інших видів озброєння.

Попри економічні санкції та чинні обмеження на постачання різного роду продукції до РФ, все ж таки їй вдається, використовуючи треті країни, завозити необхідні для виробництва озброєнь компоненти.

Новини за темою: Росіяни передали ХАМАСу трофейну зброю з України, битва за електроенергію і Третя світова. Головні тези інтерв'ю Буданова

Кількість застосування ракет повітряного базування зменшилась. Однак Росія почала більш активно застосовувати і крилаті, і балістичні ракети комплексу "Іскандер".

Також РФ постійно змінює тактику обстрілів, щоб завдати якомога більше точних ударів, а також щоб накопичити озброєння, яке буде використовуватись для атак по наших об’єктах.

"Агресор відновив виробництво ракет "Калібр" та Х-101 та намагається наростити обсяги, але, за нашими даними, не все виходить у РФ – визначені ними плани не виконуються. ГУР МО України, розвідувальне співтовариство, СБУ, ЗСУ – ми робимо все, щоб завдавати ударів по об’єктах, залучених до виробництва високоточної зброї, яка застосовується і планується до застосування Російською Федерацією", – наголосив Скібіцький.

Про боєприпаси

До початку літа росіяни застосовували боєприпаси з їхніх складів. Ці снаряди були виготовлені більш як 30 років тому. Відсоток їхнього нормального стану не перевищував половини.

Зараз держава-агресор дуже активно намагається знайти боєприпаси в інших країнах.

Новини за темою: Канада і Фінляндія оголосили про нові пакети допомоги Україні: Що до них увійшло

"Та ж сама Північна Корея, наприклад. Щоб відновити і нарощувати виробництво, росіяни також дуже активно працюють з промисловістю Білорусі. Для росіян це критично – 122-мм, 152-мм снаряди, а також реактивні снаряди для установок "Ураган", "Смерч", "Град", – додав він.

І Європа, і США не були готовими до виробництва такої великої кількості боєприпасів, яку ми зараз використовуємо.

За підтвердженими даними, РФ з початку жовтня використовує близько 15 тисяч боєприпасів за день. Це дуже велике виробництво.

І в Європі, і в Америці розуміють, що без нарощування виробництва ми не зможемо отримати ту кількість боєприпасів, яка необхідна для наших Сил оборони.

"Плани РФ на 2024 рік – виготовити 2 мільйони 100 тисяч боєприпасів. За нашими даними, без сторонньої допомоги з інших країн РФ не зможе цього зробити", – наголосив Скібіцький.

Окупанти активно знімають зі зберігання важку техніку, артилерійські системи, приводять її до нормального стану, щоб комплектувати цим озброєнням нові військові частини та з’єднання, які зараз створює РФ.

Удари по об'єктах ОПК РФ

"Ми намагаємось завдавати ураження саме критичним елементам оборонно-промислового комплексу РФ. Деякі виробництва свого роду є унікальними. Наприклад, якщо уразити об’єкт, де виготовляється певна складова частина, і ця складова може бути виготовлена тільки на цьому підприємстві, це дозволяє зменшити швидкість виробництва озброєння або взагалі припинити його виготовлення", – додав він.

Новини за темою: Patriot, IRIS-T і Leopard: Німеччина оголосила про новий великий пакет військової допомоги Україні

ГУР має власну методику, згідно з якою визначаємо найбільш критичні об'єкти російського ВПК та виводимо їх з ладу не лише ударами безпілотників, але й іншими методами, щоб пошкодити, відтермінувати та не допустити масового виробництва озброєнь на території РФ.

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську