USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Міноборони РФ вербує для війни проти України засуджених росіян, – британська розвідка

Міноборони РФ у квітні, ймовірно, завербувало на війну до 10 тисяч в’язнів
РФ
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

З початку року Міноборони РФ активізувало схему вербування російських в’язнів для участі у бойових діях в Україні. Ймовірно, тільки у квітні було залучено до 10 тисяч засуджених. Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

У британській розвідці зазначили, що з літа 2022 року ув'язнені були ключовим джерелом новобранців для масштабних операцій ПВК "Вагнера" в Україні.

Проте група, швидше за все, втратила доступ до російської пенітенціарної системи в лютому 2023 року, коли загострилася її публічна ворожнеча з Міноборони РФ.

"Кампанія Міноборони РФ з вербування ув'язнених є частиною ширших та інтенсивніших зусиль російських збройних сил зі збільшення чисельності армії, щоб уникнути введення нового етапу обов'язкової мобілізації, яка не була б дуже популярною серед російського населення", – зазначили у британській розвідці.

У Росії почали вербувати на війну трудових мігрантів з Центральної Азії

Про це інформує Міністерство оборони Великої Британії.

За даними британської розвідки, чоловіків вербують в імміграційних службах та навіть у мечетях в Росії. Їм пропонують за участь у війні прискорити процес отримання російського громадянства та високу зарплату.

"Вербувальники пропонували бонуси за реєстрацію у розмірі 2390 доларів США і зарплату до 4160 доларів США на місяць. Мігрантам також пропонують прискорений шлях отримання російського громадянства – від шести місяців до одного року замість звичайних п’яти років", – йдеться в повідомленні.

Відзначається, що деякі трудові мігранти ведуться на обіцянки про велику зарплатню і погоджуються йти воювати. Таких новобранців, наголошують у британській розвідці, найімовірніше відправлять на українську лінію фронту з надзвичайно високим рівнем втрат.

Також у розвідці додали, що вербування трудових мігрантів є спробою російського міноборони набрати 400 тисяч добровольців для участі у війні.

У 2022 році через війну РФ залишили 1,3 млн осіб

Через це у країні-агресорці виник найбільший з 1998 року дефіцит робочої сили. Про це повідомляє британська розвідка.

"Росія майже напевно зіштовхнулася з найбільшою нестачею робочої сили за останні десятиліття. Центральний банк Росії опитав 14 000 роботодавців і виявив, що кількість вільних працівників знаходиться на найнижчому рівні з 1998 року", – зазначають у відомстві.

Там додають, що за останні три роки через вплив COVID-19 та війни проти України населення Росії скоротилося на 2 млн більше, ніж очікувалося.

"У 2022 році з Росії виїхало до 1,3 млн осіб, у тому числі багато молодих і добре освічених людей у передових галузях. У Мінкомзв'язку РФ заявили, що близько 10% (100 тис.) ІТ-працівників залишили країну в 2022 році та не повернулися.

В Британії припускають, що це, швидше за все, призведе до зниження потенційного зростання російської економіки та ризикує розпалити інфляцію.

Відзначимо, що після оголошення у вересні про проведення "часткової мобілізації" в Росії, сотні тисяч росіян почали тікати з країни. Лише у Грузії росіяни, які втекли від мобілізації, зараз становлять майже 8% населення. 

За відмову від мобілізації – до суду

А от той, хто лишився у РФ і відмовився йти воювати – може потрапити до в'язниці. Так, за даними видання "Медіазона", станом на кінець квітня 2023 року у російські військові суди надійшло на розгляд понад 1064 кримінальних справ проти відмовників. Переважна кількість справ проти відмовників порушено за статтею про самовільне залишення частини під час мобілізації (стаття 337 КК РФ): на кінець квітня до судів надійшла 951 справа, з яких 586 вже винесено рішення. На другому місці – справи про невиконання наказу під час мобілізації (стаття 332 КК), яких у судах уже 52.

Цікаво, що різке зростання кількості таких справ почалося у березні цього року. За місяць до судів надійшло майже 400 справ.

Росія тихцем хоче мобілізувати на війну ще 400 тисяч осіб

А вся річ у тому, що російська влада намагається завербувати на війну ще 400 тисяч новобранців. Однак намагається робити це так, щоб не викликати гніву громадськості, пише The Washington Post.

Видання, посилаючись на злиті документи Пентагона, пише, що в середині лютого президент РФ Володимир Путін підтримав пропозицію свого оточення з військових кіл щодо залучення на війну сотень тисяч новобранців протягом цього року.

Згідно з планом Кремля, у "тихій" мобілізації активну участь братимуть губернатори регіонів. Вони організовують призовні кампанії, а також продовжують набирати в'язнів.

"Необхідність у додаткових військах загрожує відчуженням російської громадськості та подальшою дестабілізацією економіки країни, яка і без того перебуває під тиском західних санкцій, експортного контролю та інших каральних заходів", – пише видання.

Скільки окупантів вже загинуло?

Інформацію про втрати на фронті Росія публічно не розкриває. Достеменно невідома ні кількість вбитих окупантів, ні кількість тих, хто був відправлений в Україну. Однак, за різними оцінками, на кінець квітня, за даними видання, в Україні залишається близько половини з приблизно 500 тисяч військовослужбовців, направлених або призваних в армію за останні 15 місяців. Тобто це десь 250 тисяч окупантів.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, - ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, - ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні