USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Росія готує провокації у Молдові

Москва намагається сформувати у населення Молдови негативне ставлення до урядів західних держав і євроінтеграції
Молдова
Джерело: відкриті джерела

Росія та її прихильники спробують організувати у Молдові заколот, якщо перемогу на президентських виборах там не здобуде проросійський кандидат. Про це йдеться у спільній заяві урядів США, Канади та Великої Британії.

Також у заяві зазначається, що Москва намагається сформувати у населення Молдови негативне ставлення до урядів західних держав і євроінтеграції. Паралельно із цим країна-агресор хоче зруйнувати віру у спроможність Молдови підтримувати власну безпеку. І таким чином розпалити протести.

"Кремль прагне підірвати молдовські демократичні інститути напередодні жовтневих президентських виборів та референдуму про членство Молдови в ЄС. Ми поділяємо сильне занепокоєння президента Санду щодо використання Кремлем злочинних угруповань для фінансування політичної діяльності та підриву демократичних інститутів Молдови", – йдеться у заяві.

Країни проінформували Кишинів про плани Москви і тісно співпрацюють з цього питання.

У виданні нагадали, що впродовж останніх місяців Молдова та її союзники висловлюють занепокоєння щодо спроб РФ дестабілізувати ситуацію в країні. Минулого року президент України Володимир Зеленський повідомив, що спецслужби країни викрили російський план повалення уряду Санду та встановлення власного маріонеткового режиму для контролю над країною.

Відомо, що РФ окупувала Придністровський регіон Молдови, який пролягає вздовж кордону з Україною, а також розмістила там сотні російських військових, попри заклики уряду вивести їх з тієї території.

Окупація Придністров'я

Наразі так звана Придністровська Молдавська Республіка – самопроголошене утворення на території Молдови. Вона не визнана жодною країною – членом ООН. Російська Федерація свого часу спровокувала придністровську кризу, що вилилася в затяжний конфлікт і фактичну окупацію частини території Молдови. На цій території наразі розміщено російський військовий контингент, що становить потенційну загрозу як для Молдови, так і для України.

2 грудня 2022 року Молдова закликала Росію вивести свої війська з тимчасово окупованого Придністров’я. Про це на засіданні Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ сказав віцепрем'єр країни Ніку Попеску.

"Незаконна присутність російських збройних сил порушує суверенітет та нейтральний статус Молдови. Ми рішуче закликаємо до повного та беззаперечного виведення російських військових з території Республіки Молдова відповідно до зобов'язань, взятих Росією у 1999 році на саміті ОБСЄ у Стамбулі", – зазначив Попеску.

Віцепрем'єр Молдови закликав звернути увагу на склад боєприпасів під Ковбасною. За його словами, цей склад несе загрозу всьому регіону і має бути ліквідований за допомогою належних міжнародно визнаних процедур.

А політичний експерт Іван Капсамун в ефірі UWN сказав, що Україні не буде важко допомогти Молдові звільнити Придністров’я, тому що сил, з військового погляду, на території невизнаної республіки у РФ мінімально.

Вибори в Молдові

Президентські вибори в Молдові відбудуться 20 жовтня. Пост глави держави з грудня 2020 року обіймає Мая Санду. Вона має намір балотуватися на другий президентський строк. В один день із виборами президента відбудеться також референдум щодо питання вступу країни до Європейського Союзу. У разі позитивного результату голосування вступ до ЄС буде прописаний в Конституції Молдови як "стратегічна мета".

Читайте також:
Дев'ятим президентом Ірану став ліберал Масуд Пезешкіян Дев'ятим президентом Ірану став ліберал Масуд Пезешкіян
Молдова готова постачати електроенергію в Україну, - заява Молдова готова постачати електроенергію в Україну, - заява
"Нудний флюгер" на чолі нового британського Кабміну. Хто такий Кір Стармер?
Король Чарльз ІІІ затвердив нового прем'єра Великої Британії Стармера. Які плани має новий очільник уряду? Король Чарльз ІІІ затвердив нового прем'єра Великої Британії Стармера. Які плани має новий очільник уряду?