USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Росія закриває генконсульство у Швеції і висилає дипломатів: Експерт пояснив, чому РФ "у відчаї"

За словами Левченка, РФ без причини виганяє шведських дипломатів за принципом дзеркальності
Левченко
Дипломат, посол України в Республіці Хорватія (2010-2017) Олександр Левченко
Джерело: відкриті джерела

Росія закриває своє генконсульство у Швеції і водночас припинить діяльність шведського генконсульства в Петербурзі, а також вишле п'ятьох дипломатів країни. Про причини такого рішення РФ розповів дипломат, посол України в Республіці Хорватія (2010–2017) Олександр Левченко в ефірі телеканалу Ukraine World News.

"Росія завжди так діє. В дипломатії є залізне правило дзеркальності, взаємності. Тобто Швеція вислала п'ять російських дипломатів і, значить, РФ теж висилає п'ять шведських дипломатів, ніби на принципах взаємності", – каже Левченко.

На думку експерта, різниця в тому, що російських дипломатів викрили у несумісній з дипломатичною роботою діяльності, тобто розвідкою, збиранні нелегальних даних, вербуванні громадян Швеці та впливі на політичну ситуацію в країні. 

Новини за темою: Німеччина може вислати з країни понад 30 російських дипломатів

А Росія просто виганяє шведських дипломатів, і вона не пред’являє конкретних звинувачень, що вони щось не робили, просто принцип дзеркальності і взаємності, заявив Левченко. 

"Між тим всі бачать, що російські дипломати працювали під прикриттям і насправді це розвідники військової розвідки та служби зовнішньої розвідки. ЄС вже обмежив їх діяльність в країнах", – розповів дипломат.

При цьому додав, що єдина країна НАТО і ЄС, яка не обмежила діяльність дипломатів РФ, – Угорщина.

Новини за темою: Німеччина може вислати з країни понад 30 російських дипломатів

Росія закриває генконсульство Швеції

Росія з 1 вересня припиняє роботу генконсульства у шведському місті Гетеборг, а також відкликає згоду на діяльність шведського генконсульства в Санкт-Петербурзі. Про це йдеться в повідомленні МЗС РФ за 25 травня.

Крім того, Росія вирішила оголосити персонами нон грата п'ятьох шведських дипломатів, включно з трьома співробітниками апарату аташе з питань оборони при посольстві Швеції в Москві. Їм наказали покинути Росію.

Раніше

Наприкінці квітня Швеція викликала посла Росії і повідомила йому, що п'ятьох осіб, які працюють в посольстві, попросили покинути країну. Дипломатів РФ звинуватили у здійсненні діяльності, несумісної з Віденською конвенцією про дипломатичні відносини.

Німеччина може вислати понад 30 дипломатів РФ

Голова Міністерства закордонних справ Німеччини Анналена Бербок хоче вислати з країни понад 30 російських дипломатів, які були акредитовані Берліном.  

Органи безпеки країни повідомили, що російські дипломати намагались вербувати агентів, прикриваючись дипломатичним паспортом. Зокрема їх цікавить інформація зі сфер політики, бізнесу, науки. Також вони планували диверсії у військовій сфері та проведення інформаційних кампаній.

Читайте також:
Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ
Україна вперше збила російський бомбардувальник Ту-22М3: Деталі операції Україна вперше збила російський бомбардувальник Ту-22М3: Деталі операції
Росія може створити екологічну катастрофу в Балтійському морі, – МЗС Швеції Росія може створити екологічну катастрофу в Балтійському морі, – МЗС Швеції
Не виключено, що Росія може атакувати атомні електростанції в Україні, – Зеленський Не виключено, що Росія може атакувати атомні електростанції в Україні, – Зеленський