USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

РФ за допомогою дешевого зерна створює нові залежності серед країн, що розвиваються, – Боррель

В ЄС назвали таку політику Росії цинічною
Боррель

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель

Джерело: відкриті джерела

Росія пропонує дешеве зерно країнам, що розвиваються, щоб створити нові залежності, посилюючи їхню економічну вразливість і глобальну продовольчу нестабільність. Про це йдеться в листі, який глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель написав країнам, що розвиваються, і державам G20, передає Reuters.

Верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки закликав їх виступити "чітким і єдиним голосом" і підштовхнути Москву повернутися до "зернової угоди".

"У той час як світ зіткнувся з перебоями в постачанні та підвищенням цін, Росія звертається до вразливих країн із двосторонніми пропозиціями щодо постачань зерна за зниженими цінами, вдаючи, що розв'язує проблему, яку вона сама і створила", – зазначив він.

Також Боррель назвав таку політику Росії цинічною.

"Це цинічна політика навмисного використання продуктів харчування як зброї для створення нових залежностей шляхом посилення економічної вразливості та глобальної відсутності продовольчої безпеки", – додав глава зовнішньополітичного відомства ЄС.

Водночас він наголосив, що Євросоюз доклав усіх зусиль, щоб санкції не вплинули на продовольчу безпеку третіх країн.

За його словами, Європейський Союз продовжить підтримувати зусилля Організації Об'єднаних Націй і Туреччини щодо відродження Чорноморського зернового коридору.

Нагадаємо, 17 липня російське керівництво заявило, що виходить із зернової ініціативи, яка дозволяла доставляти українське продовольство кораблями через Чорне море.

Уже наприкінці липня російський диктатор на саміті Росія – Африка пообіцяв надати африканським країнам, які цього потребують, зерно "в подарунок". Деякі африканські лідери зі свого боку закликали Москву повернутися до "зернової угоди", а не пропонувати безкоштовне зерно.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму