USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

РФ може стежити за українцями та роботою ППО за допомогою китайських камер, встановлених в Україні, – "Схеми". Оновлено

В Україні використовують сотні тисяч камер китайських компаній, які частково належать державним компаніям Китаю і можуть бути пов'язані з Комуністичною партією
вулична камера

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Камери спостереження в Україні передають інформацію на сервери, контрольовані китайським виробником. Таким чином, дані можуть потрапляти до рук росіян. Такого висновку дійшли журналісти проєкту "Схеми" під час розслідування.

За даними журналістів, в Україні використовують сотні тисяч камер китайських компаній Hikvision і Dahua.

"Схеми" разом із фахівцями провели експеримент із пристроями і з'ясували, що старіші моделі можуть бути більш уразливими до хакерських атак. Зокрема, злам пристрою 2015 року виробництва зайняв близько 15 хвилин.

Також відомо, що Hikvision і Dahua частково належать державним компаніям Китаю і можуть бути пов'язані з Комуністичною партією. А влада КНР зобов'язала компанії надавати державі всю інформацію, яку вони вважають необхідною для контррозвідувальної діяльності.

Як стверджують журналісти, офіційний Пекін легко може отримати доступ до відео з українських міст, стратегічних підприємств, прифронтових населених пунктів.

До того ж камери передають інформацію на сервери виробника, тобто в Китай. А оскільки Москва і Пекін мають тісну співпрацю, дані з камер можуть потрапляти до рук окупантів.

"Схеми" також поцікавилися в СБУ, який виробник камери, до якої під'єдналися росіяни в день масової ракетної атаки на Київ 2 січня, і стежили за роботою ППО. Джерело в правоохоронних органах повідомило, що йдеться саме про Hikvision 2016 року виробництва.

Система відеоспостереження столиці під захистом

В той же час в КМДА зауважують, що комплексна система відеоспостереження Києва захищена і не передає інформацію стороннім особам.

"Хочу підкреслити, що комплексна система відеоспостереження Києва використовує власну закриту мережу. Це означає, що передача інформації виробнику чи іншим стороннім особам неможлива", – повідомив керівник цифрової трансформації Києва і заступник голови КМДА Петро Оленич.

Він додав, що система регулярно перевіряється відповідними органами безпеки, працює більше 5 років і жодних подібних інцидентів за цей час не зафіксовано.

Нагадаємо

Служба безпеки України по гарячих слідах встановила адреси і демонтувала вебкамери, що транслювали роботу ППО та локації критичної інфраструктури Києва під час повітряної атаки РФ 2 січня. Йдеться про дві роботизовані онлайн-камери зовнішнього спостереження, які були зламані російськими спецслужбами, щоб шпигувати за Силами оборони у столиці.

Один із пристроїв знаходився на балконі багатоквартирного будинку і використовувався місцевим ОСББ для моніторингу прибудинкової території. 

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону