USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Лише 15% українців виступають за перевибори президента під час війни, – КМІС

Переважна кількість громадян вважають, що президент має залишатися на своїй посаді до кінця воєнного стану
вибори
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Згідно з новим опитуванням Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеним у лютому, лише 15% громадян України виступають за перевибори президента під час війни.

Соціологи вирішили провести опитування, оскільки в медіапросторі спостерігаються наративи, що з травня 2024 року президент України Володимир Зеленський може втратити легітимність у зв'язку із закінченням терміну його каденції.

Однак в Україні діє воєнний стан, під час якого унеможливлюється проведення виборів.

Опитування КМІС показало, що переважна більшість громадян України (69%) вважають, що Зеленський має працювати на своїй посаді до кінця воєнного стану.

Водночас за проведення виборів виступають 15% (з них 4% кажуть про призупинення воєнного стану і 11% – за внесення змін до відповідних законів і проведення виборів під час воєнного стану).

Також є 10% громадян, які підтримують варіант, згідно з яким у травні 2024 року Зеленський складає свої повноваження і до обрання нового президента його повноваження виконуватиме голова Верховної Ради.

Джерело: КМІС

Крім того, незалежно від поглядів на необхідність виборів, більша частина українців (53%) вважають, що Зеленський має брати участь у наступних виборах.

Вибори в Україні

Нагадаємо, що якби Росія не розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, то у жовтні 2023 року в Україні мали б відбутися чергові парламентські вибори, у березні 2024-го – президентські, а восени 2024 року – місцеві.

Втім, як зазначив секретар РНБО Олексій Данілов в інтерв’ю "Радіо Свобода", вибори в Україні можливі, лише коли будуть завершені воєнні дії. 

Також нагадаємо, що Верховна Рада продовжила воєнний стан та загальну мобілізацію в Україні. Вони діятимуть щонайменше до 13 травня 2024 року

Читайте також:
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали