USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 6 9 6 0 (+910)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

ПВК "Вагнера" намагалася переправити через Малі зброю для війни проти України, – Держдеп США

Для цього використовувалися фальшиві документи для проведення транзакцій
Малі Вагнер
Джерело: Укрінформ

ПВК "Вагнера" намагалася переправити зброю через Малі для війни проти України. Про це на брифінгу заявив речник Державного департаменту США Метью Міллер, передає Bloomberg.

Сполучені Штати вважають, що ПВК намагалася купити військові системи в "іноземних постачальників і спрямувати цю зброю через Малі", – сказав Міллер, додавши, що немає жодних ознак того, що ці придбання зброї були завершені або виконані.

При цьому наголосив, що вагнерівці для цієї оборудки намагалися використовувати фальшиві документи для проведення транзакцій.

Причини виникнення скандалу

Коментарі Міллера щодо Малі з’явилися менш ніж через два тижні після того, як посол США в Південній Африці Рубен Бріджіті розпочав дипломатичний скандал, заявивши, що російський вантажний корабель зібрав озброєння після причалювання наприкінці минулого року до військово-морської бази Саймонс-Таун у Кейптауні.

Звинувачення занепокоїли інвесторів, стурбованих тим, що Сполучені Штати можуть покарати Південну Африку. Тож уряд у Преторії викликав посла Рубена Бріджіті на зустріч, після чого південноафриканці заявили, що він "визнав, що переступив межу, і вибачився".

Однак 11 травня Бріджіті сказав, що "поставив би своє життя" на заяву про те, що зброя була завантажена на російське вантажне судно Lady R у грудні.  

Новини за темою: Шестеро африканських лідерів планують у червні провести переговори з Україною та РФ

Тож нині у Держдепі заявляють, що уважно слідкують за ситуацією.

"Існують ознаки того, що "Вагнер" намагався придбати військові системи в іноземних постачальників та відправити цю зброю через Малі, використавши її як третю сторону. Ми поки не бачили жодних ознак того, що ці поставки були завершені або виконані, однак ми уважно стежимо за ситуацією", – зазначив Міллер.

Читайте також:
В Україні близько 30% ветеранів мають статус безробітніх. В Українському ветеранському фонді пояснили причини В Україні близько 30% ветеранів мають статус безробітніх. В Українському ветеранському фонді пояснили причини
Україна вперше за місяць випустить 10 САУ Україна вперше за місяць випустить 10 САУ "Богдана", – Зеленський
У столиці в розшук оголосили понад 5000 осіб за неявку до ТЦК У столиці в розшук оголосили понад 5000 осіб за неявку до ТЦК
Дає концерти на окупованих територіях: Колишній український музикант отримав підозру Дає концерти на окупованих територіях: Колишній український музикант отримав підозру