USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Путін заборонив постачати нафту країнам, які ввели обмеження на ціну

Указ набуває чинності з 1 лютого 2023 року
Путін
Путін
Джерело: відкриті джерела

Президент Росії Володимир Путін підписав указ у відповідь на запровадження країнами "Групи семи" та Європейським Союзом механізму граничної ціни на російську нафту та нафтопродукти, що транспортуються морським шляхом. Відповідний документ оприлюднений на офіційному порталі правової інформації РФ.

Указ передбачає заборону постачання російських нафти та нафтопродуктів іноземним фізичним та юридичним особам, якщо в контрактах на постачання "прямо чи дотично" передбачене використання механізму граничної ціни. 

В той же час Путін зможе "на основі спеціального рішення" дозволяти постачання нафти й нафтопродуктів навіть тим, хто приєднався до "стелі цін".

Указ набуває чинності з 1 лютого 2023 року й буде діяти до 1 липня того ж року. 

Нагадаємо, угода про встановлення граничних цін на російську нафту, що перевозиться морем до країн Євросоюзу, Австралії та країн "Великої сімки", почала діяти 5 грудня. Ці країни з деякими винятками домовилися купувати і перевозити нафту з Росії тільки в тому разі, якщо її ціни не перевищують 60 доларів за барель.

На Заході пояснюють запровадження цього заходу тим, що він скоротить надходження до російського бюджету і ускладнить для РФ можливість фінансування війни.

 
Читайте також:
РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві
Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ
Повторює Повторює "сирійську тактику": Росія вбила понад 90 медиків, поліцейських і рятувальників під час повторних ударів по Україні
Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW