USD
НБУ
41.28
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.71
Готівка
46.10
Втрати росіян: 6 5 7 9 4 0 (+1230)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.71
Готівка
46.10

Правоохоронці відкрили майже 200 проваджень через підпали автівок військових

Від початку року пошкоджено близько 300 автівок у різних регіонах України
Підпал авто
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Правоохоронні органи відкрили 196 кримінальних проваджень через підпали автівок військових, 169 паліям повідомлено про підозру, розповіла в ефірі українського ЗМІ речниця Офісу генерального прокурора Надія Максимець.

"Є всі підстави стверджувати, що за замовленням підпалів автомобілів військовослужбовців та волонтерів стоять ворожі спецслужби з метою розхитати внутрішню ситуацію в країні, особливо у прифронтових регіонах", – сказала вона.

За її словами, куратори шукають виконавців через Телеграм-канали. Спочатку дають легке завдання, наприклад, розклеїти листівки. А потім переходять до замовлення підпалу. Переважна більшість виконавців – близько 90% – мають корисливий мотив – бажання легкого заробітку. Адже за такі злочини пропонують від 700 до 3 тисяч доларів.

"Але не пам’ятаю випадку, щоб виконавець отримав запропоновану суму", – додала вона.

Від початку року правоохоронці зафіксували 266 фактів підпалів автомобілів військовослужбовців та волонтерів, загалом пошкоджено близько 300 автівок у різних регіонах України.

Що важливо.

Найстрашнішим є те, що російська ФСБ використовує українських підлітків, обіцяючи їм гроші за диверсії в Україні. Як з'ясувалося, російська агентура взялася за підлітків ще від початку 2024 року. "Виконавців" шукали через соцмережі, одна з вимог – вік від 13 років. Зокрема про це у своєму Телеграмі заявив уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець.

До того ж очільник Харківщини Олег Синєгубов повідомляв, що поліція встановила особи всіх паліїв військових авто. Це переважно молодь віком від 12 до 18 років, які за такий "підробіток" мали отримати 20–40 тисяч гривень.

Очільник Харківщини звернувся до батьків із проханням приділяти більше уваги дітям під час їхнього перебування в соцмережах, щоб вони не ставали заручниками подібних злочинів та ворожої пропаганди.

Читайте також:
Франція відправляє в Україну 12 САУ Caesar Франція відправляє в Україну 12 САУ Caesar
Мобілізаційний вік в Україні має стартувати з 20 років, – нардеп Мобілізаційний вік в Україні має стартувати з 20 років, – нардеп
Україна і Чехія разом вироблятимуть артснаряди 155 мм калібру Україна і Чехія разом вироблятимуть артснаряди 155 мм калібру
Країни НАТО не збиватимуть ракети і дрони над Україною так, як це роблять над Ізраїлем, бо це втягне альянс у війну, – Пентагон Країни НАТО не збиватимуть ракети і дрони над Україною так, як це роблять над Ізраїлем, бо це втягне альянс у війну, – Пентагон