USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Пільги за кредитними зобов’язаннями. Як військовослужбовцю скористатися своїм правом?

Розповідаємо, як військовому реалізувати своє право на пільги за кредитними зобов’язаннями
військові

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Нині в умовах повномасштабного вторгнення РФ в Україну та в умовах воєнного стану громадянам, які захищають країну, надається низка переваг та пільг. Про одні з них – пільги за кредитними зобов’язаннями – ми сьогодні поговоримо.

Розповідаємо, як військовому реалізувати своє право на пільги за кредитними зобов’язаннями.

На які кредитні пільги мають право військові 

На період дії особливого періоду військовослужбовці, а також їхні дружини / чоловіки мають право на:

  • звільнення від сплати відсотків та користування кредитом
  • звільнення від сплати штрафів / пені за несвоєчасну сплату платежів за кредитом.

Ці пільги стосуються не лише банків, але й небанківських фінансових установ, у тому числі кредитних спілок, ломбардів та інших юридичних і фізичних осіб, які надають фінансові послуги.

Але сам борг, тобто тіло кредиту, платити потрібно. Тут пільг немає.

Що потрібно робити та які документи подати

Для звільнення військовослужбовців від нарахування штрафів, пені та відсотків за користування кредитом необхідно письмово повідомити банк про проходження військової служби та надати документи, що це підтверджують.

Військовослужбовці підтверджують документами проходження служби та право на пільги.

Документи для отримання пільг військовослужбовцю (або його дружині чи чоловіку), якого призвано на військову службу за призовом під час мобілізації або за призовом осіб із числа резервістів в особливий період:

  • військовий квиток зі службовими відмітками (в документах має бути вказана повна дата призову під час мобілізації) у відповідних розділах
  • або довідка за формами 5 або 6 Інструкції з діловодства у Збройних силах України, затвердженої наказом Генерального штабу Збройних сил України 
  • та витяг із наказу або довідка про призов військовозобов’язаного або резервіста на військову службу за призовом під час мобілізації або за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, яка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, військовою частиною, органом військового управління, військовим навчальним закладом, установою та організацією Збройних сил України
  • свідоцтво про шлюб – якщо кредит оформлено на дружину або чоловіка такого військовослужбовця.

Документи, для отримання пільг військовослужбовцю (або його дружині чи чоловіку), який брав або бере участь в антитерористичній операції, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ в Донецькій та Луганській областях, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку зі збройною агресією РФ проти України:

  • військовий квиток
  • або посвідчення офіцера / прапорщика / мічмана
  • або довідка про проходження військової служби
  • або контракт на військову службу
  • або довідка за формою 5 чи 6 Інструкції з діловодства в Збройних силах України затвердженої наказом Генерального штабу Збройних сил України від 07.04.2017 №124 (бажано, щоб її термін дії був актуальний)
  • та довідка за формою, яка встановлена Порядком надання та позбавлення статусу учасника бойових дій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередньо участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях
  • свідоцтво про шлюб, якщо кредит оформлено на дружину або чоловіка такого військовослужбовця.

Документи для отримання пільг клієнтам, які виконують завдання у добровольчому формуванні територіальної громади (ДФТГ):

  • контракт і посвідчення добровольця територіальної оборони
  • наказ, довідка або інший документ, що підтверджує участь у заходах підготовки добровольчих формувань територіальних громад та/або виконання завдань територіальної оборони України. В документі повинен бути вказаний період такої участі та/або виконання завдань.

Такі документи можуть отримати родичі військовозобов'язаних та резервістів для пред'явлення їх за місцем вимоги. 

Ще важливо. Військовослужбовці ще можуть звернутися з письмовою заявою до банку з проханням проведення реструктуризації кредиту. До заяви потрібно додати документи, що підтверджують проходження військової служби, та інші документи про матеріальне становище заявника.

Що робити, якщо відмовили?

У разі незадоволення банком зазначених у заяві вимог, звернутись до керівництва банку з аналогічною заявою, у якій навести відомості про попереднє листування з банком.

У разі незадоволення або часткового незадоволення банком зазначених у заяві вимог, звернутись до суду з позовом до банку. Як захід із забезпечення позову також можна просити суд тимчасово припинити нарахування платежів за кредитним договором.

Додамо також, що Кабмін дозволив військовим "заповідати" родичам одноразову грошову допомогу на випадок загибелі. 

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони
У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок
Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС