USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Повітряні сили наразі не підтверджують застосування РФ нових бомб ФАБ-3000 на Харківщині

Для остаточного підтвердження необхідно провести експертизу уламків
ФАБ-3000
ФАБ-3000
Джерело: відкриті джерела

Повітряні сили поки не підтверджують застосування окупантами нових бомб ФАБ-3000 в Харківській області. Про це речник командування Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш заявив у ефірі телемарафону.

За його словами, поки зарано про це говорити, адже потрібно спочатку виявити та дослідити уламки бомби.

"Так, ми бачили це відео, однак остаточно можна буде про це говорити лише тоді, коли офіційно вдасться виявити уламки і хоча б ознайомитися з місцем. По відео сказати складно, тому необхідно трохи зачекати, коли вдасться дослідити це місце і вже з упевненістю повідомити, який саме це був тип боєприпасу", – сказав він.

За словами Євлаша, росіяни найчастіше використовують ФАБ-250 і ФАБ-500, переробляють їх під уніфікований новий боєприпас.

"ФАБ-3000 є досить рідкісним випадком і, ймовірно, якщо експертиза це підтвердить, це стане одним із перших випадків, коли росіяни застосували таку потужну авіаційну бомбу", – додав він.

Наслідки від застосування ФАБ-3000

Аналітики ISW заявили, що застосування таких бомб може завдати ще більш масштабної шкоди українській критично важливій інфраструктурі та передовим позиціям.

Про серійне виробництво ФАБ-3000 вагою 3000 кг ексміністр оборони РФ Сергій Шойгу оголосив у березні 2024 року. Водночас російські джерела раніше високо оцінювали виробництво ФАБ-3000, проте зазначали, що їх вага і габарити зроблять бомби дуже складними для доставки більшістю російських тактичних літаків.

Експерти зазначають, що застосування ФАБ-30000 збільшить руйнівний потенціал триваючих атак Росії із застосуванням глісадних бомб проти українських сил та інфраструктури.

Передісторія 

Окупанти у своїх пабліках хизуються відео застосування тритонної бомби ФАБ-3000 М-54 з керованим модулем планування та корекції. Це нібито удар по Липцях Харківської області.

Експерт BILD з аналізу відкритих даних Юліан Репке заявив, що ця бомба влучила в будівлю "Нової Пошти".

Натомість речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин у коментарі "Суспільному" сказав, що Росія вдарила по лікарні в Липцях і уточнив, що тип боєприпасу встановлюється.

Читайте також:
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО
Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені