USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55
Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Польські підприємці занепокоєні, що невдовзі через скорочення міграції українців залишаться без працівників

Кількість вакансій зростає з кварталу у квартал
Робота

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Підприємці Польщі захвилювалися, що можуть невдовзі лишитися без робочої сили. Мовляв, приплив працівників з України дещо сповільнюється, а уряд під тиском громадськості може ще більше посилити імміграційну політику, повідомляє Rzeczpospolita.

Журналісти зауважують, що компанії дедалі гостріше відчувають проблеми з підбором співробітників. А кількість вакансій зростає з кварталу у квартал – приміром, на кінець березня їх було понад 112 тисяч. 

Водночас у деяких сферах нестача персоналу є проблемою половини або більше компаній. Йдеться про будівництво, виробничі компанії, транспорт і логістику, попри те що там працює багато іммігрантів.

Видання посилається на звіт економістів Credit Agricole, які стверджують, що простір для подальшого припливу іноземних працівників вже обмежений.

"Потенціал імміграції з країн зі схожою культурою (наприклад, України та Білорусі) повільно вичерпується, і уряд може посилити свою міграційну політику, що вплине на приплив працівників із більш віддалених країн", – йдеться в публікації.

Разом з тим економісти констатують, що кількість іммігрантів у Польщі стрімко наближається до межі, встановленої національними можливостями для їхньої інтеграції. Це все стосується як "відсотка іммігрантів, яких суспільство здатне прийняти, не створюючи соціальної напруги, так й інфраструктурних проблем, пов’язаних серед іншого із забезпеченням новоприбулих належними житловими умовами, медичним обслуговуванням та навчанням їхніх дітей".

Президент Польської асоціації роботодавців будівництва Ян Стилінський додає, що міграційна та трудова політика є проблемою країни вже протягом тривалого часу. За його словами, ще жоден уряд не ухвалив чіткої стратегії у цьому плані. А робочі руки, каже Стилінський, незабаром знадобляться не тільки в будівельній галузі.

До речі, тільки в першій половині 2024 року 77% активних новозареєстрованих іноземцями підприємств у Польщі відкрили українці. Це майже стільки ж, скільки за весь 2022 рік, і понад половину (53%), ніж попереднього року. Здебільшого такі компанії працюють у сферах будівництва, інформації та зв’язку, а також у сфері послуг.

Читайте також:
На підконтрольних Україні територіях перебуває до 30 млн громадян На підконтрольних Україні територіях перебуває до 30 млн громадян
Канада надає Молдові кредит для підтримки біженців з України Канада надає Молдові кредит для підтримки біженців з України
Майже 80% українців не переїхали б до США чи ЄС, навіть якби отримали громадянство, – опитування Майже 80% українців не переїхали б до США чи ЄС, навіть якби отримали громадянство, – опитування
У Польщі в деяких регіонах через повінь запроваджують стан стихійного лиха У Польщі в деяких регіонах через повінь запроваджують стан стихійного лиха