USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Побили рекорд: Свідомі українці цьогоріч здійснили 68 цивільних затримань

За останні десять років в Україні було зафіксовано як мінімум 315 випадків цивільного затримання
Затримання
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Цьогоріч свідомі громадяни України побили всі рекорди й здійснили 68 цивільних затримань. За останні ж 10 років зафіксовано щонайменше 315 таких випадків. Завдяки таким діям зловмисників притягували до адміністративної та кримінальної відповідальності. Також злочинці отримували реальні терміни ув’язнення. Про це повідомляє Опендатабот.

Цивільне затримання полягає у тому, що небайдужі громадяни ловлять порушників та передають їх правоохоронцям. Зазначається, що саме те, що підозрюваних затримували на місці злочину, в багатьох ситуаціях дозволило притягнути їх до адміністративної та кримінальної відповідальності.

"У 2013 році було зафіксовано 11 цивільних затримань, після чого їхня кількість зростала майже щорічно. Виключенням став, зокрема, період 2018–2020 років. Так, у 2018 році таких інцидентів нараховувалося 39, у 2019-му – 16, а у 2020-му – 13. Надалі кількість затримань знову почала збільшуватися: у 2021 році їх було вже 25, а у 2022-му – 54", – йдеться у матеріалі.

Цьогоріч свідомі громадяни вже побили всі рекорди. Наразі зафіксовано як мінімум 68 таких епізодів.

Кількість цивільних затримань з 2013 року
Джерело: Опендатабот

Кого вдалося спіймати небайдужим громадянам?

У листопаді 2022 року на трасі Мерефа – Павлоград на Харківщині громадянин затримав та передав патрульним водія легкового автомобіля з ознаками алкогольного сп’яніння, який "петляв" дорогою.

"По результату розгляду справи Лозівський міськрайонний суд Харківської області оштрафував водія на 17 тис. гривень та позбавив права керування на один рік", – пишуть автори.

Ще один інцидент стався у Харкові в грудні минулого року. Там двоє мешканців багатоповерхівки затримали грабіжника, який вломився до квартири свого знайомого та почав трощити майно.

"У січні 2023 року Жовтневий районний суд Харкова призначив злочинцю покарання у вигляді двох років обмеження волі з умовним терміном один рік", – уточнюється в публікації.

У місті Вільнянськ, що на Запоріжжі у липні 2020 року небайдужий громадянин допоміг правоохоронцям розкрити випадок розбійного нападу та пограбування дівчини. Чоловік за описом впізнав злочинця та разом із товаришем затримав й передав його правоохоронцям.

"У серпні 2022 року Вільнянський районний суд відправив злодія за ґрати на вісім років з конфіскацією майна. Такий серйозний термін був обумовлений кримінальним минулим цього чоловіка, а також тим, що під час слідства була встановлена його причетність до іншої крадіжки", – зазначається у матеріалі.

Що говорить законодавство?

Нагадаємо, з 2013 року кожен громадянин України має право на затримання людини, яка вчинила або намагалися вчинити правопорушення. Про це йдеться у статті 207 КПК "Законне затримання". На практиці такий процес також називають "цивільним затриманням" чи "громадським затриманням".

"За офіційною процедурою, після затримання необхідно викликати поліцію, щоб правоохоронці зафіксували цей факт і розпочали розслідування. До моменту прибуття поліцейських ймовірних злочинців можна утримувати "своїми силами" або в окремому приміщенні, а також вилучати у них речі, які можуть бути доказами правопорушення. При цьому законодавством заборонено наносити затриманим фізичні або психологічні травми, які суттєво нашкодять їх здоров’ю", – нагадують автори.

Які є обмеження?

На території нашої країни не можна затримувати деяких офіційних осіб, зокрема – суддів та народних депутатів. Таке право наразі мають лише уповноважені органи на підставі окремої процедури.

У випадку незаконного та безпідставного затримання людини громадяни можуть нести кримінальну відповідальність за ст. 146 Кримінального кодексу України "Незаконне позбавлення волі або викрадення людини". За таке порушення передбачено покарання на термін до 10 років позбавлення волі.

Раніше ми повідомляли, що в Україні хочуть карати порушників комендантської години.

Пропонують карати не тільки бізнес, а й громадян, ідеться в законопроєкті, який уже подано до парламенту.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот