USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Планували підривати Генштаб ЗСУ та Міноборони дронами: В Києві затримали диверсантів ФСБ

Нині зловмисники перебувають під вартою, їм загрожує до 15 років тюрми
СБУ
Джерело: СБУ

У Києві затримали трьох осіб, які належали до "розконсервованої" агентурно-бойової групи ФСБ. Вони мали намір підірвати об’єкти Генерального штабу ЗСУ та Міноборони України за допомогою спеціально обладнаних дронів.

Як розповіли в Службі безпеки України, до складу групи входило троє осіб, які готували серію потужних вибухів на українських об’єктах військового управління.

"Серед пріоритетних "цілей" агресора були підрозділи Генерального штабу ЗСУ та Міністерства оборони України, а також їхні запасні командні пункти. Для вчинення диверсій фігуранти планували застосувати до 10 дронів, які вони спеціально обладнали саморобними вибуховими пристроями", – зазначили у відомстві.

Втім, співробітники СБУ затримали всіх учасників російської групи, коли вони приступили до активної фази підготовки диверсій.

Встановлено, що ворожа група була сформована ще у 2018 році кадровим співробітником 9-го управління департаменту оперативної інформації 5-ї служби ФСБ. До її складу ввійшло троє осіб (мешканці Києва та Чернігова), які після вербування були переведені у режим "очікування" до початку повномасштабного вторгнення РФ.

Кожен з учасників російської агентурно-бойової групи мав свою спеціалізацію у проведенні розвідувально-підривної діяльності на користь країни-агресора. Так, один з них виготовляв саморобні вибухові пристрої, інший – відповідав за переобладнання "цивільних" безпілотних літальних апаратів в ударні дрони.

Ще одна учасниця ворожої групи – безпосередньо управляла дронами. Для отримання відповідних навичок жінка у березні цього року на Київщині пройшла курси з підготовки операторів БпЛА.

А вже навесні цього року фігуранти розпочали відслідковування місць базування підрозділів Сил оборони на території столичного регіону.

Нині зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує до 15 років тюрми.

Раніше

Українські правоохоронці встановили осіб усього командного складу та ключових співробітників однієї з найбільш засекречених російських спецслужб – Сил спеціальних операцій ЗС РФ, які причетні до терактів в Україні та Європі. Серед них – чинний командувач генерал-майор Валерій Флюстіков та колишній охоронець Путіна Олексій Дюмін, який у 2014 році обіймав посаду командира спецназу російського ГРУ, повідомили в Службі безпеки України.

"Кадрові співробітники російської спецслужби причетні до резонансних убивств і терактів на території України та Євросоюзу, у тому числі до підриву військового об’єкта в Чехії", – розповіли у відомстві.

Також ми писали, що Росія готує диверсії на об'єктах у Північному морі на випадок конфлікту з НАТО. Зазначалося, що про це свідчать дані розвідувальних служб і експертів. Ішлося про те, що російська військова програма займається картографуванням офшорних вітрових електростанцій, газопроводів, силових і інтернет-кабелів у водах навколо Данії, Норвегії, Фінляндії та Швеції.

Читайте також:
Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст
Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Зеленський підписав закон Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Зеленський підписав закон
Працівників ПЕК та ІТ автоматично забронюють від мобілізації Працівників ПЕК та ІТ автоматично забронюють від мобілізації
Уряд виділив 1,5 млрд гривень для відновлення Трипільської та Зміївської ТЕС Уряд виділив 1,5 млрд гривень для відновлення Трипільської та Зміївської ТЕС