USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Під Києвом знайшли вісім британських літаків "Ураган" часів Другої світової війни

У восьми "Ураганів" вилучили інструменти, радіостанції, кулемети та інший корисний металолом
старі літаки
Джерело: BBC

Працівники Національного музею авіації України розкопали в яру під Києвом вісім британських винищувачів Hawker Hurricane часів Другої світової війни. Про це повідомляє BBC.

Так, спершу фахівці музею відправилися в яр проводити розкопки, оскільки там виявили нерозірвану бомбу часів Другої світової війни. Проте згодом за допомогою металошукачів працівники розкопали вісім літаків Hawker Hurricane ("Ураган"), які Велика Британія передала СРСР як частину пакета союзницької військової підтримки, що оплачували США за схемою ленд-лізу під час Другої світової.

"В Україні вперше виявили залишки такої кількості "Ураганів", хоча з 1941-го по 1944 рік Велика Британія направила до СРСР близько 3 тис. цих винищувачів для підтримки радянських військових. Тоді більшість з них знищили під час боїв, а цей літак дуже рідко можна знайти в Україні. Це дуже важливо для історії вітчизняної авіації, тому що тут раніше не знаходили літаків за ленд-лізом", – сказав колишній пілот авіакомпанії, який проводить розкопки.

Частину ж літаків розібрали, оскільки за законами ленд-лізу СРСР повинен був оплатити будь-яку військову техніку, що її передали союзники, в тому разі, якщо вона лишиться неушкодженою після закінчення війни. Щоб не робити цього, у Радянському Союзі навмисно пошкоджували та ховали її.

Новини за темою: Деякі партнери затягують з F-16, – Зеленський

Зокрема у восьми "Ураганів", які виявили під Києвом, вилучили інструменти, радіостанції, кулемети та інший корисний металолом. Потім їх закинули тракторами в неглибокий яр і засипали землею. Раніше ж ці вісім літаків використовували для захисту ключових транспортних вузлів.

Керівник наукової частини музею Валерій Романенко зазначив, що "Урагани" відіграли важливу роль в історії України.

"Урагани" є символом британської допомоги в роки Другої світової війни, так само як ми дуже цінуємо британську допомогу зараз. Велика Британія зараз є одним з найбільших постачальників військової техніки в нашу країну", – сказав експерт.

Новини за темою: Чому "Мрію" не евакуювали та наскільки вона була рентабельною. Командир Ан-225 Дмитро Антонов дав інтерв'ю для UWN
Читайте також:
Вперше в Україні запустили Вперше в Україні запустили "Портал Захисників та Захисниць"
Метро на Виноградар Київметрополітен планує добудувати максимум через два з половиною роки Метро на Виноградар Київметрополітен планує добудувати максимум через два з половиною роки
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму
Готель Готель "Україна" у центрі Києва виставили на продаж: Початкова ціна стартує з понад мільярда гривень