USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Перезавантаження БЕБ: Офіс президента готує свій законопроєкт

В ОП вирішили допрацювати вже наявну модель роботи Бюро економічної безпеки
БЕБ
Джерело: відкриті джерела

В Офісі президента (ОП) готують закон про перезавантаження Бюро економічної безпеки. Схожий закон є й у фінансовому комітеті Верховної Ради. Про це пише Forbes із посиланням на заступника голови Офісу президента Ростислава Шурму.

Зазначається, що ідея створення єдиного органу, який відповідатиме за перевірки бізнесу, виникла у президента Володимира Зеленського під час зустрічі з підприємцями, яка відбулася наприкінці червня 2023 року. Розробити відповідний законопроєкт доручили заступнику голови Офісу президента Ростиславу Шурмі. До роботи над документом долучений ще один заступник голови ОП Олег Татаров.  

В Офісі президента вирішили допрацювати вже наявну модель роботи Бюро, яке ще у 2021 році створили з метою розслідування справ, повʼязаних з бізнесом. 

Остання версія законопроєкту ОП пропонує змінити процедури конкурсного відбору голови Бюро економічної безпеки. До конкурсної комісії хочуть залучити представників міжнародних структур. 

"Концепція майбутнього законопроєкту дуже проста – всю підслідність економічних злочинів потрібно консолідувати в рамках БЕБ. Причому надати додатковий комфорт бізнесу при вчиненні слідчих дій, зокрема обшуків. Обовʼязкове залучення представника бізнес-омбудсмена для того, щоб збалансувати та зробити цей процес максимально прозорим", – заявив Шурма.

В Офісі бізнес-омбудсмена підтвердили, що їм надійшла пропозиція від Бюро економічної безпеки щодо залучення їх представників до обшуків, повідомив Forbes бізнес-омбудсмен Роман Ващук.

"Пропозиція нас здивувала. Не впевнений, що ми маємо повноваження, персонал та ресурс, щоб це зробити", – каже Ващук. 

В Офісі бізнес-омбудсмена працює менше ніж 40 осіб і всі вони зосереджені в Києві, тому навіть фізично забезпечити їхню присутність під час обшуків буде важко. 

Ще одна зміна, яку пропонує ОП, – нова процедура відбору голови БЕБ. Конкурс має проводитися з залученням міжнародників, але немає пункту про переатестацію співробітників Бюро. А обовʼязкова переатестація співробітників БЕБ є однією з вимог, на якій наполягають США. 

Один з нардепів, який бачив драфт законопроєкту Офісу президента, розповідає на умовах анонімності, що документ передбачав передачу Бюро економічної безпеки від Служби безпеки України статей Кримінально-процесуального кодексу (КПК). 

На питання щодо передачі статей від СБУ до БЕБ Шурма не дав прямої відповіді. Укомплектованість Бюро близько 20% і у них не було спроможності підхоплювати справи, каже він. "Тому інші органи притягували справи на себе", – додає Шурма.

Передісторія

Про необхідність перезавантаження БЕБ у фінансовому комітеті Верховної Ради говорили ще у квітні після звільнення Вадима Мельника. 25 вересня відповідний законопроєкт зареєстрували у Раді. Серед авторів – заступник голови фінансового комітету Ярослав Железняк (партія "Голос"), голова комітету Данило Гетманцев, голова бюджетного комітету Роксолана Підласа та очільниця партії "Слуга народу" Олена Шуляк. 

Законопроєкт Офісу президента буде йти як альтернативний. Згідно з регламентом документ має надійти до парламенту цього тижня.

Читайте також:
Масштабні обшуки: Чотири виробники підозрюються у збуті нелегальних сигарет Масштабні обшуки: Чотири виробники підозрюються у збуті нелегальних сигарет
У Києві викрили енергетичну компанію, що не сплатила 132 мільйони гривень податків У Києві викрили енергетичну компанію, що не сплатила 132 мільйони гривень податків
Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про "клуб білого бізнесу"
В Україні розробляють законопроєкт про регулювання дезінформації та пропаганди у медіа й соцмережах, – ЗМІ В Україні розробляють законопроєкт про регулювання дезінформації та пропаганди у медіа й соцмережах, – ЗМІ