USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Переправляв "Шахеди" з Ірану до українського кордону: Гендиректору російської авіакомпанії повідомили про підозру

Зараз фігурант перебуває в Росії. Тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності
СБУ повідомила про підозру російському

СБУ повідомила про підозру російському "перевізнику" "Шахедів" з Ірану

Джерело: Telegram СБУ

Правоохоронці зібрали доказову базу на гендиректора російської авіакомпанії "223-й льотний загін" Міноборони РФ Юрія Великоклада. Посадовець надавав літаки для перекидання російських бойовиків та озброєння з Близького Сходу та Африки на війну в Україну. Про це повідомили в СБУ.

У відомстві розповіли, що за наявними даними саме він організував переправлення "Шахедів" з Ірану до українського кордону, якими 3 липня цього року агресор атакував Суми.

"Тоді ворог завдав удару по двох багатоповерхових житлових будинках та адмінбудівлі у центральній частині міста. Внаслідок російської атаки були жертви серед цивільного населення", – нагадали у відомстві.

Також встановлено, що перевезення іранських дронів на територію РФ здійснювали на борту військово-транспортного літака Іл-76 з льотного парку авіакомпанії Великоклада.

"Крім того, наприкінці 2022-го і на початку 2023 року посадовець надав літаки для перекидання з Африки на війну в Україну підрозділів російської приватної військової компанії "Вагнер". Надалі бойовиків переправляли в район Бахмута для штурму українського міста", – додали в СБУ.

Зазначається, що для здійснення перельотів керівництво бойовиків укладало угоди з авіакомпанією фігуранта та переводило на її рахунки гроші за використання повітряних суден.

"Задокументовано, що за вісім міжнародних авіарейсів вагнерівці витратили 56 млн рублів", – кажуть в Службі безпеки.

Для маскування контактів з льотним загоном фігуранта представники російської ПВК використовували підконтрольні комерційні структури за межами РФ.

"На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Великокладу про підозру за ч. 5 ст. 27 та ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни)", – поінформували в СБУ.

Оскільки зловмисник перебуває на території Росії, наразі тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти нашої держави.

Раніше ми писали, що Росія та Іран уклали угоду, згідно з якою до літа 2025 року Москва має намір створити шість тисяч дронів для бомбардування українських міст

Угоду між РФ та Іраном про продаж зброї на мільярд доларів було укладено в листопаді в Татарстані. Мета договору полягала у виготовленні шести тисяч іранських дронів в особливій економічній зоні "Алабуга" до літа 2025 року.

Читайте також:
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині