USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Парламентські вибори у Франції: Партія Ле Пен очікувано перемагає в першому турі

Президентська партія отримує третє місце
вибори у Франції
Джерело: відкриті джерела

У Франції завершився перший тур дострокових виборів до парламенту. Перемогу здобуває ультраправа партія "Національне об'єднання". Про це повідомляє France24 з посиланням на підрахунки екзит-полу Ipsos Talon.

Партія "Національне об'єднання", лідером якої є Марін Ле Пен, набирає 34% голосів. Друге місце дістається лівому союзу "Новий народний фронт" із 28,1%.

Політична сила президента Еммануеля Макрона посідає третє місце з 20,3%.

Джерело: France24

Якщо говорити про розподіл у парламенті, то ситуація після першого туру виглядає таким чином:

  • "Національне об'єднання" – від 230 до 280 депутатів;
  • "Новий народний фронт" – від 125 до 165 депутатів;
  • партія Макрона – від 70 до 100 депутатів.

Джерело: France24

Тому наразі жодна з партій не домагається більшості (289 голосів).

Новини за темою: Макрон розпустив парламент Франції

Макрон уже відреагував

Президент Франції після оголошення попередніх результатів закликав партії об'єднатися проти ультраправих сил у другому раунді виборів, який відбудеться 7 липня наступної неділі.

"Зіткнувшись із "Національним об'єднанням", настав час для широкого, чітко демократичного і республіканського альянсу для другого туру", – заявив він.

Макрон також відзначив високу явку виборців у першому турі і сказав, що це "свідчить про важливість цього голосування для всіх наших співвітчизників і бажання прояснити політичну ситуацію".

Вибори у Франції

Сьогодні у Франції стартували дострокові парламентські вибори – 30 червня пройшов перший тур. Експерти дають прогнози, що це голосування може сформувати перший з часів Другої світової війни ультраправий парламент у Франції та призвести до вагомих змін у самому центрі Європейського Союзу.

Журналісти зазначають, що згідно з передвиборчими прогнозами та опитуваннями французької громадськості "Національне об'єднання" Марін Ле Пен може отримати 35–37% голосів. А ось лівий альянс "Новий народний фронт" – 27,5–29%. Натомість центристський табір Макрона – 20–21%.

Що значитиме перемога ультраправих для України?

Варто сказати, що перемога "Національного об'єднання" може призвести до невизначеності щодо позиції Франції у російсько-українській війні.

За даними медіа, Марін Ле Пен має історію проросійських настроїв. Але зараз у партії кажуть, що допоможуть Україні захистити себе від російських загарбників. 

І хоча президент Франції має низку зовнішньополітичних повноважень, Ле Пен натякнула, що, оскільки уряд "Національного об'єднання" контролюватиме скарбницю, то грошей для деяких зовнішньополітичних ініціатив Макрона не буде, натомість будуть "червоні лінії".

Читайте також:
Макрон ризикнув і програв, Франція увімкнула Макрон ризикнув і програв, Франція увімкнула "правий поворотник". Чого чекати Україні?
У Франції починаються дострокові вибори до парламенту. Перемогу прогнозують ультраправим силам У Франції починаються дострокові вибори до парламенту. Перемогу прогнозують ультраправим силам
В Ірані пройшов перший тур президентських виборів: Хто вийшов у наступний раунд В Ірані пройшов перший тур президентських виборів: Хто вийшов у наступний раунд
НОК України презентував нову колекцію форми, в якій збірна виступатиме на Олімпіаді-2024 НОК України презентував нову колекцію форми, в якій збірна виступатиме на Олімпіаді-2024