USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

У Франції починаються дострокові вибори до парламенту. Перемогу прогнозують ультраправим силам

30 червня стартував перший тур, остаточні результати стануть відомі під час другого – 7 липня
вибори у Франції
Вибори у Франції
Джерело: Reuters

У Франції починаються дострокові парламентські вибори – 30 червня стартував перший тур. Експерти дають прогнози, що це голосування може сформувати перший з часів Другої світової війни ультраправий парламент у Франції та призвести до вагомих змін у самому центрі Європейського Союзу, пише Reuters.

Так, виборчі дільниці відкрилися о 06:00 за Гринвічем і працюватимуть до 16:00 год в невеликих містечках і до 18:00 у великих містах, коли очікують на перші екзит-поли та прогноз місць для вирішального другого туру через тиждень.

Видання вказує, що виборча система може ускладнити оцінку точного розподілу місць у 577-місцевому Національному зборі. Тож остаточний результат, хто пройде до парламенту, буде відомий вже після закінчення голосування – 7 липня.

"Перший тур дострокових парламентських виборів стартував після того як президент Франції Емманюель Макрон розпустив Національні збори внаслідок поразки на виборах до Європарламенту", – йдеться у повідомленні.

Які прогнози?

Журналісти зазначають, що згідно з передвиборчими прогнозами та опитуваннями французької громадськості "Національне об'єднання" Марін Ле Пен може отримати 35–37% голосів.

А ось лівий альянс "Новий народний фронт" – 27,5–29%. Натомість центристський табір Макрона – 20–21%.

Водночас у разі перемоги на виборах "Національного об’єднання", новим прем’єром Франції може стати ставленик Марін Ле Пен Джордан Барделла. Йому 28 років і подейкують, що він не має серйозного політичного досвіду.

Ба більше, Барделла вже дав зрозуміти, що кине виклик Макрону в глобальних питаннях.

"Франція може перетворитися зі стовпа ЄС на колючку в його боці, вимагаючи відшкодування французького внеску до бюджету ЄС. А ще – конфліктуючи з Брюсселем через робочі місця в Європейській комісії та відхиляючи заклики Макрона до більшої єдності ЄС і наполегливості в обороні", – пише видання.

Разом з цим Макрон неодноразово запевняв, що залишиться президентом країни, всупереч результатам виборів.

Західні журналісти також говорять, що кандидатів можуть обрати в першому турі тоді, коли вони отримують абсолютну більшість голосів у своєму окрузі. Проте це трапляється рідко. У більшості виборчих округів потрібен другий тур, в якому беруть участь усі кандидати, які отримали голоси щонайменше 12,5% зареєстрованих виборців у першому турі. У підсумку ж перемагає той, хто набере найбільшу кількість.

Десятиліттями ультраправі набирали популярність, виборці і партії, які їх не підтримували, об'єднувалися проти них щоразу, коли вони наближалися до національної влади. Однак цього разу це може бути не так, додає видання.

Що значитиме перемога ультраправих для України?

Варто сказати, що перемога "Національного об'єднання" може призвести до невизначеності щодо позиції Франції у російсько-українській війні.

За даними медіа, Марін Ле Пен має історію проросійських настроїв. Але зараз у партії кажуть, що допоможуть Україні захистити себе від російських загарбників. 

І хоча президент Франції має низку зовнішньополітичних повноважень, Ле Пен натякнула, що, оскільки уряд "Національного об'єднання" контролюватиме скарбницю, то грошей для деяких зовнішньополітичних ініціатив Макрона не буде, натомість будуть "червоні лінії".

"Щодо України президент не зможе відправити війська", – сказала політикиня.

А ось формальний лідер партії Ле Пен Барделла пообіцяв, що "Національне об'єднання" не дозволить "російському імперіалізму поглинути таку союзну державу, як Україна".

Політик заявив під час дебатів, що хоче водночас і підтримати Україну, й уникнути ескалації з Росією.

Як відомо, надвечір 9 червня Макрон розпустив французький парламент. Причиною називали перемогу на виборах до Європарламенту перемогу проросійської партії Марін Ле Пен. Президент наголошував, що, мовляв, так через голосування вирішив "повернути французам вибір парламентського майбутнього.

Читайте також:
Макрон ризикнув і програв, Франція увімкнула Макрон ризикнув і програв, Франція увімкнула "правий поворотник". Чого чекати Україні?
Парламентські вибори у Франції: Партія Ле Пен очікувано перемагає в першому турі Парламентські вибори у Франції: Партія Ле Пен очікувано перемагає в першому турі
В Ірані пройшов перший тур президентських виборів: Хто вийшов у наступний раунд В Ірані пройшов перший тур президентських виборів: Хто вийшов у наступний раунд
НОК України презентував нову колекцію форми, в якій збірна виступатиме на Олімпіаді-2024 НОК України презентував нову колекцію форми, в якій збірна виступатиме на Олімпіаді-2024