USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Одразу два спортсмени з Полтави показали найкращий результат у Європі

Хижняк і Примаченко здобули золото на міжнародних змаганнях
спорстмени Полтава_1
Джерело: відкриті джерела

Одразу два спортсмени з Полтавщини напередодні показали найкращий результат у Європі. Про це повідомили в пресслужбі очільника Полтавської обласної військової адміністрації (ПОВА) Дмитро Лунін.

Так, обидва українці здобули золото на міжнародних змаганнях.

"Олександр Хижняк став чемпіоном III Європейських ігор з боксу на міжнародній арені в польському Кракові: полтавець виборов золото в бою проти спортсмена з Хорватії. А Іван Примаченко здобув золоту медаль на чемпіонаті Європи з вільної боротьби, який був в іспанському Сантьяго-де-Компостела. Борець став першим у ваговій категорії до 97 кг і виграв у суперника з Туреччини з рахунком 5:0, а ще виконав вимоги на звання МС України міжнародного класу", – розповів Лунін.

Джерело: відкриті джерела

Що відомо про досягнення борців?

Олександр Хижняк

Народився 3 серпня 1995 року в  Полтаві. Український боксер-любитель. Чемпіон світу (2017), чемпіон Європи (2017), чемпіон світу серед молоді (2012), віцечемпіон літніх Олімпійських ігор-2020, бронзовий призер Європейських ігор (2015), призер чемпіонату Європи серед молоді, чемпіон України (2016). Заслужений майстер спорту України. Виступав у напівпрофесійній лізі WSB за команду "Українські отамани".

Найбільшим досягненням спортсмена у молодших вікових категоріях була перемога на юнацькому чемпіонаті світу 2012 року, який проходив у Єревані. З 2013 року почав залучатися за основну чоловічу збірну України, виступаючи у напівважкій ваговій категорії.

2017 рік став проривним для спортсмена. Спершу Хижняк став чемпіоном Європи серед молоді. На домашньому чемпіонаті Європи став чемпіоном, а також був визнаний найкращим боксером турніру незалежно від вагової категорії. На чемпіонаті світу в Гамбурзі здобув чотири перемоги та став чемпіоном світу. На цих змаганнях також був визнаний найкращим боксером турніру.

Після цієї перемоги НОК України визнав Хижняка найкращим спортсменом місяця. У кінці року Хижняк отримав звання найкращого боксера-любителя незалежно від вагової категорії, від AIBA. Останнім українським боксером, якому підкорилося це досягнення, був Олександр Усик (2011 рік). 

У червні 2021 року Хижняка кваліфікували для участі в літніх Олімпійських іграх в Токіо від України. 7 серпня 2021 року, український боксер завоював "срібло" на Олімпійських іграх в Токіо у вазі до 75 кг.

Іван Примаченко

Полтавець неодноразово був переможцем у змаганнях з вільної боротьби.

Зокрема, торік здобув титул віцечемпіона Європи U20 в Римі.

А вже в травні цього року завоював "золото" на міжнародному турнірі з вільної боротьби. Спортсмен став кращим у ваговій категорії 97 кілограмів. У фіналі переміг спортсмена з Молдови й додав нагороду в скарбничку збірної.

Новини за темою: Україна за день завоювала чотири золоті медалі на Європейських іграх-2023

Чому українським спортсменам заборонили брати участь у змаганнях, де є росіяни та білоруси, а в Міністерстві молоді й спорту внесли зміну в наказ, читайте в нашому розборі.

Читайте також:
Наздоганяти втрачене: 16 травня відбудеться перша конференція зі спортивного маркетингу SBC Summit Ukraine Наздоганяти втрачене: 16 травня відбудеться перша конференція зі спортивного маркетингу SBC Summit Ukraine
Sport&Business Club Україна обирає найкращий маркетинговий кейс квітня. Долучайтеся до голосування! Sport&Business Club Україна обирає найкращий маркетинговий кейс квітня. Долучайтеся до голосування!
РФ планує диверсії по всій Європі, – джерела у спецслужбах РФ планує диверсії по всій Європі, – джерела у спецслужбах
В українській збірній з волейболу виник скандал: Низка гравців відмовилися їхати в табір команди В українській збірній з волейболу виник скандал: Низка гравців відмовилися їхати в табір команди