USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Новий історичний рекорд: Міжнародні резерви України сягнули майже 42 млрд доларів

За минулий місяць резерви зросли на 6,9%
гроші
Джерело: відкриті джерела

Міжнародні резерви України на 1 серпня становили 41,72 мільярда доларів та вдруге поспіль оновили рекорд за історію незалежності України. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

В Нацбанку розповіли, що упродовж липня міжнародні резерви зростали завдяки стійким та ритмічним надходженням від міжнародних партнерів, що перевищили чистий продаж валюти Національним банком та боргові виплати країни в іноземній валюті. Загалом за минулий місяць резерви зросли на 6,9% – з 39,03 млрд доларів на початку липня.

На валютні рахунки уряду в Нацбанку надійшло 4,68 млрд доларів. Зокрема:

  • 1,66 млрд доларів – макрофінансова допомога від ЄС;
  • 1,5 млрд доларів – пільговий кредит під гарантії уряду Японії через механізм Цільового фонду Світового банку;
  • 1,3 млрд доларів – грантові кошти через трастовий фонд Світового банку;
  • 227,3 млн доларів – від розміщення валютних облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).

За обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті уряд України виплатив 394,6 млн доларів. Також на динаміку резервів вплинули операції регулятора на валютному ринку. Так, у липні НБУ продав на валютному ринку 1,87 млрд доларів та викупив до резервів 12,9 млн доларів. Отже, чистий продаж валюти НБУ минулого місяця становив 1,86 млрд доларів. 

Крім цього, у липні внаслідок переоцінки вартість фінансових інструментів збільшилася на 266 млн доларів.

Загалом поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 5,6 місяця майбутнього імпорту.

Раніше

Міжнародні резерви України у травні зросли на 4% до рекордного за 11 років максимуму та на 1 червня становили 37,31 мільярда доларів.

У квітні резерви зросли завдяки надходженням від міжнародних партнерів на тлі подальшого зниження обсягів чистого продажу валюти Національним банком та помірних боргових виплат країни в іноземній валюті.

Вже станом на 1 липня міжнародні резерви України сягнули майже 39 млрд доларів – це стало рекордним показником за всю історію незалежної України.

На резерви впливав передусім обсяг міжнародної фінансової допомоги.

Читайте також:
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу
Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт
Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт
НБУ заборонив ломбардам приймати дрони і тепловізори на тлі проблем з азартними іграми в армії НБУ заборонив ломбардам приймати дрони і тепловізори на тлі проблем з азартними іграми в армії